Trosky ruského letadla, které se v sobotu zřítilo na Sinajském poloostrově

Trosky ruského letadla, které se v sobotu zřítilo na Sinajském poloostrově Zdroj: ČTK

Satelit zachytil v době pádu ruského letadla tepelnou stopu, mohlo jít o explozi

Americký satelit zaznamenal nad Sinajským poloostrovem v době zřícení ruského dopravního letadla tepelnou stopu. Informovala o tom stanice CBS News s tím, že to může ukazovat nejen na výbuch nálože, ale také na explozi motoru či palivových nádrží. Agentura TASS zase s odvoláním na své zdroje v Káhiře napsala, že vyšetřovatelé nalezli na místě nehody předměty nepocházející z letadla. Sobotní zkázu stroje, který mířil s ruskými turisty z Egypta do Petrohradu, nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě, příčiny stále nejsou známé.

Vyšetřovatelé očekávají, že jim odpovědi na okamžiky těsně před zkázou poskytnou data z letových záznamníků, tedy takzvaných černých skříněk. O rozboru těchto zařízení není nic oficiálně známo, Interfax dnes ale s odvoláním na nejmenované vyšetřovatele v Káhiře uvedl, že na záznamu hovoru v kokpitu je slyšet podivný zvuk.

"Chvíli před zmizením stroje z radaru je zachycen hluk, který není charakteristický pro normální let," citoval Interfax nejmenovaného představitele. Krátce předtím se nahrál hovor mezi piloty a věží, který žádné mimořádnosti nevykazoval.

Další nepotvrzené zprávy ruských médií informují o nalezených nespecifikovaných předmětech, které byly poslány na odbornou analýzu. Agentura dále poznamenala, že oficiálně nález nebyl potvrzen.

Totéž se týká údajného záznamu z amerického satelitu, kterému se nyní podle CBS News věnují experti - snaží se určit, co bylo důvodem výrazné tepelné stopy. Stanice neupřesnila, z jakých zdrojů se informaci dozvěděla, uvedla jen, že ji získal dopisovatel televize věnující se otázkám národní bezpečnosti.

"V této chvíli to nemůžeme potvrdit, ani vyvrátit," uvedl k údajné existenci infračerveného záznamu nad Sinajem Mezistátní letecký výbor, který v postsovětských zemích vyšetřuje letecké nehody.

Američané již nabídli Rusům pomoc s vyšetřováním. V pondělí ředitel amerických zpravodajských služeb James Clapper novinářům řekl, že zatím nejsou přímé důkazy o tom, že letadlo zničili teroristé, jak se spekuluje. Moskva tvrdí, že prozatím je příliš brzy hovořit o příčinách katastrofy, nejdříve je třeba shromáždit dostatek faktů.