Chorvatská policie vede další skupinu uprchlíků na slovinské hranice

Chorvatská policie vede další skupinu uprchlíků na slovinské hranice Zdroj: ČTK/AP/Darko Bandic

Slovinci zavírají jižní hranici, nasazují armádu

Slovinský parlament dnes ráno schválil vládní návrh zákona, který umožňuje armádě pomáhat při ostraze hranic. Důvodem tohoto kroku je příval blízkovýchodních migrantů, kteří do země směřují z Chorvatska poté, co Maďarsko zavedlo důraznou ochranu vnější hranice schengenského prostoru.

 

Slovinsko dnes také hodlá požádat Evropskou unii o poskytnutí policejní pomoci na hranicích s Chorvatskem.Nový zákon umožní armádě kontrolovat hranice i bez přítomnosti policie, uvedla agentura Reuters. Vojáci začali pomáhat se střežením hranic už v pondělí, dosud však jen tam, kde byly také policejní složky.

Slovinsko zároveň obvinilo sousední Chorvatsko, že posílá k hranicím se Slovinskem tisíce migrantů a ignoruje veškeré žádosti o to, aby příliv běženců nějakým způsobem kontrolovalo. Podle slovinského ministerstva vnitra od pátku do země přišlo na 20.000 lidí.

Slovinsko se po uzavření jižní maďarské hranice se Srbskem a následně i s Chorvatskem stalo další hlavní tranzitní zemí, přes kterou běženci procházejí takzvaným balkánským koridorem do západní Evropy, zejména Německa. Lublaň se nejdříve snažila nekontrolované překračování svých hranic regulovat, v pondělí odpoledne se ale rozhodla všechny migranty hromadně vpustit do země, tedy i do schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol.