Let MH370 zmizel loni 8. března

Let MH370 zmizel loni 8. března Zdroj: ČTK

Další trosky z pohřešovaného letu MH370? Na Réunionu moře vyplavilo zřejmě dveře letadla

Indický oceán vyplavil na pláž ostrova Réunion druhý úlomek, který by mohl být dveřmi z pohřešovaného malajsijského letadla. O nálezu dnes informovaly britské televizní stanice BBC a Sky News.

Předchozí nález, dvoumetrový úlomek objevený na pláži u města Saint-André na východě ostrova, se už zkoumá ve speciální laboratoři u francouzského Toulouse. Experti se snaží určit, zda úlomek pochází z křídla malajsijského stroje na lince MH370, jenž loni v březnu beze stopy zmizel.

Druhý úlomek se našel na jiném místě ostrova, u ostrovní metropole Saint-Denis. Byl předán místním úřadům. Zatím není jisté, zda pocházel z malajsijského boeingu 777, ani zda skutečně jde o dveře z dopravního letadla, poznamenala Sky News na svém webu.

Britský list The Daily Telegraph s odvoláním na ostrovany napsal, že trosky letounu byly možná na Réunion vyplaveny už před třemi měsíci, ale souvislost s pohřešovaným malajsijským boeingem si lidé neuvědomili. Nicolas Ferrier, uklízející na plážích, tvrdil, že počátkem května našel modré sedadlo, které ale jako jiné nálezy spálil.

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines zmizel z radarů loni 8. března krátce po startu z Kuala Lumpuru. Na palubě letadla bylo 239 lidí, kteří podle všeho zahynuli, když stroj z dosud nejasných příčin nejspíš havaroval a spadl na neznámém místě do moře.

Více než dva metry dlouhý úlomek, který byl zřejmě vztlakovou klapkou křídla, objevili ve středu na Réunionu pracovníci firmy pověřené čištěním pobřeží. Malajsijská vláda následně potvrdila, že tento předmět pochází z letadla Boeing 777, tedy stejného typu jako zmizelý stroj z letu MH370.