Část křídla nalezená na ostrově Reunion

Část křídla nalezená na ostrově Reunion Zdroj: Profimedia.cz

Moře u Reunionu vyplavilo kus letadla, jenž mohl patřit zmizelému MH370

Malajsie vyslala na ostrov Réunion tým expertů, aby tam prozkoumali nalezený úlomek letadla. Informoval o tom ve středu malajsijský ministr obrany Liow Tiong Lai. Část křídla by totiž mohla pocházet z Boeingu 777 malajsijských aerolinií, jenž loni v březnu beze stopy zmizel, když se stroj pravděpodobně zřítil do Indického oceánu.

"Vyslal jsem tým, aby úlomek prověřil," řekl ministr na okraj zasedání Rady bezpečnosti OSN, která neschválila návrh na zřízení mezinárodního tribunálu pro vyšetřování loňské katastrofy jiného malajsijského letadla nad ukrajinským Donbasem.

Úlomek, který je dlouhý kolem dvou metrů a jde zřejmě o vztlakovou klapku křídla, našli ve středu v Saint-André na východě ostrova Réunion pracovníci firmy, která má na starosti čištění pobřeží.

Světová média mezitím citují odborníky, podle nichž nalezená troska pravděpodobně skutečně pochází z Boeingu 777.

Boeing letecké společnosti Malaysia Airlines zmizel z radarů loni 8. března krátce po startu z Kuala Lumpuru. Na jeho palubě bylo 239 lidí, kteří podle všeho zahynuli, když stroj z dosud nejasných příčin nejspíš havaroval a spadl na neznámém místě do moře. Cestující pocházeli ze 14 států, nejvíc bylo Číňanů (153) a Malajsijců (50).

Pátrání po vraku letounu z letu MH370 na rozsáhlém prostoru zejména v jižní části Indického oceánu nevedlo k úspěchu a zmizení stroje se stalo jednou z největších záhad v dějinách letectví.