Papež František

Papež František Zdroj: ČTK

Papež chce během cesty do Bolívie vyzkoušet koku, která slouží k výrobě kokainu

Papež František prý chce během své červencové cesty po Jižní Americe v Bolívii vyzkoušet žvýkání listů koky. O výslovném přání hlavy katolické církve místním médiím řekl ministr kultury Marko Machicao. Koka je surovinou pro výrobu kokainu, žvýkání jejích listů ale patří v Bolívii k tradici.

Lidem výtažky z koky dodávají energii a používají se i jako lék proti nevolnosti a bolestem hlavy z vysoké nadmořské výšky.

Papež bude po Jižní Americe cestovat od 5. do 13. července - navštíví Ekvádor, Paraguay a mezi 8. a 10. červencem také Bolívii.

Bolivijci vnímají žvýkání listů koky či pití kokového čaje jako běžnou součást životosprávy. Úmluva OSN o drogách od roku 1961 listy koky zakazuje, stejně jako kokain, heroin, opium a morfium. Bolívie ale v roce 2012 od úmluvy odstoupila, a to na protest proti kriminalizaci žvýkání listů koky. OSN poté uznala tuto praxi jako bolivijskou tradici a zemi ji povolila. Bolívie, která je po Peru a Kolumbii největším světovým producentem kokainu, se nakonec k úmluvě vrátila.

Koka podle OSN tvoří 9,4 procenta produkce bolivijského zemědělství. Každoročně se jí v zemi vypěstují desítky tisíc tun.