Ruská policie kvůli vraždě politika Němcova zadržela celkem pět mužů

Ruská policie kvůli vraždě politika Němcova zadržela celkem pět mužů Zdroj: profimedia.cz

V souvislosti s vraždou Borise Němcova bylo zadrženo pět mužů, jeden se k účasti přiznal

Zaur Dadajev, jeden ze zatčených v kauze Němcov, se podle podle ruské televize přiznal k účasti na vraždě opozičního ruského předáka a bývalého vicepremiéra Borise Němcova. Soud na Dadajeva uvalil vazbu do 28. dubna. Soudci nyní rozhodují o žádosti vyšetřovatelů poslat do vazby také čtyři další podezřelé. Jeden z nich, Anzor Gubašev, byl dnes již z podílu na vraždě obviněn. 

Soudci zasedají za přísných bezpečnostních opatření a soudní budova je plná novinářů.

Mluvčí soudu uvedla, že podezřelými jsou také muži jménem Bachajev a Eskerchanov. Jejich křestní jména ani další podrobnosti nesdělila. Ruská média píší, že podezřelým je rovněž Gubaševův mladší bratr a že celá pětice pochází z Čečenska. Dadajev a bratři Gubaševovi byli podle agentury Ria Novosti zatčeni v sousední ruské autonomní republice Ingušsku "spolu s další osobou".

Další podezřelý podle agentury Interfax zahynul, když se ho v sobotu v čečenské metropoli Grozném chystali zatknout. Muž prý použil proti policistům granát a dalším spáchal sebevraždu.

Agentura Ria Novosti citovala ingušského bezpečnostního šéfa, podle něhož Dadajev sloužil deset let u jednotky spadající pod čečenské ministerstvo vnitra. Byl prý zástupcem velitele. Anzor Gubašev údajně pracoval u soukromé bezpečnostní služby v Moskvě.

Pětapadesátiletý Němcov byl zastřelen před týdnem, když se svou přítelkyní kráčel po mostu v centru Moskvy nedaleko Kremlu. Opozice z vraždy někdejšího reformního vicepremiéra obviňuje současné nejvyšší ruské vedení včetně prezidenta Vladimira Putina. Němcov dlouhodobě Kreml kritizoval, v poslední době mu mimo jiné vytýkal přístup k ukrajinské krizi a pod názvem Putin a válka údajně připravoval knihu shrnující důkazy o zapojení ruských ozbrojených sil do bojů na východní Ukrajině na straně proruských separatistů.

Ruská státní televize dnes poznamenala, že zadržení podezřelých ze severního Kavkazu, kde je silná muslimská komunita, může podporovat verzi, podle které vražda prominentního politika souvisela s Němcovovými kritickými výroky na adresu islamistů po útoku na pařížskou redakci satirického časopisu Charlie Hebdo.