Zdeněk Troška a jeho nová kuchařka.

Zdeněk Troška a jeho nová kuchařka. Zdroj: ČTK

Láďa Hruška má konkurenci. Režisér Troška vydal kuchařku, recepty ho nezajímají

Zdá se, že snaha mnoha kuchařů pozvednout českou gastronomii na vyšší úroveň, naráží na lidovou tvořivost naprostých amatérů. Novácký pseudokuchař Láďa Hruška má totiž novou konkurenci. Další svoji kuchařku vydal Zdeněk Troška, tvůrce Kameňáků a Babovřesků.


Dobrého jídla není nikdy dost, tvrdí režisér a scenárista Zdeněk Troška, který se označuje za všežravce. Před osmi lety uvedl na trh svou kuchařskou knihu pojmenovanou podle jednoho z receptů Nebe v hubě a nyní představil její pokračování pod názvem Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr.

"Co je platná žhavá náruč manželky, nebo spíš, milenky, a srdce plné lásky, když je sporák studený a lednička prázdná," tvrdí filmař na první stránce. Připomíná, že v první kuchařce sepsal mnoho rychlých a hlavně snadných jídel, která svede i jen pouhý návštěvník kuchyně, procházející většinou omylem kolem sporáku jako okolo „dřímajícího dinosaura“. V novince se soustředil na pomazánky, saláty, polévky i polozapomenutá jídla, ale i na krmě, jejichž recepty ho při natáčení prý zásobily babky z jeho posledního babovřeského filmu.

"Taková dobře připravená šumavská topinka je někdy víc než pugét tulipánů," dodal Troška, který své kulinářské návody v knize prozrazuje v rámci svého vyprávění a vzpomínek z natáčení. Nic neváží ani neměří, přípravu podrobně nepopisuje a dodává, že je přece tisíc variací na dané téma, jen se nebát pokaždé vytvářet jiný originál.

Nejprve prý výzvu šéfky bratislavského nakladatelství Noxi, aby připravil další kuchařku, když ta minulá vyšla během sedmi let pětkrát, odmítl. "Dneska už je přece všude tolik kuchařek a receptů v každém časopise, internetu a spousta televizních pořadů o vaření, že jen čekám, kdy začne vařit Hurvínek s Máničkou nebo Krteček," vysvětlil. Nakonec však souhlasil.

"Je tolik jídel mezi lidmi, že je stojí za to připomenout a šířit dál," řekl Troška ČTK. Nejraději má lidové "vychytávky". Uznává i cizokrajné kuchyně od Vietnamu přes Etiopii, Francii či Rusko. Miluje rajčata, vejce, luštěniny a těstoviny. Nedá dopustit na cibuli, česnek, marjánku, pepř a libeček - tady základ kuchyně našich babiček a o české kuchyni tvrdí, že je zdravá.

Tak dobrou chuť!