Transparenty proti islámu se objevily i na pátečním hokejovém zápase Kometa Brno – Oceláři Třinec.

Transparenty proti islámu se objevily i na pátečním hokejovém zápase Kometa Brno – Oceláři Třinec. Zdroj: ČTK

Politické protesty se množí na sportovních akcích i v Česku. Pokud jsou klidné, není to problém

Na několika hokejových zápasech se u nás v poslední době objevila hesla i skandování proti islámu. Dělo se tak v reakci na teroristické útoky v Paříži. Pořadatelům se to nelíbí, ale zatím proti tomu nijak nezasahovali. Protest se ale chystá i na závodech Světového poháru v biatlonu v Novém Městě na Moravě. Tentokráte proti Norsku a to kvůli kauze odebrání dvou českých chlapců v této skandinávské zemi. Tam už hodlají organizátoři zasáhnout. Mají to ale udělat?

 

Například na hokejovém zápase brněnské Komety se objevil transparent proti možné islamizaci Česka. Pořadatelé s tím nic nedělali, protože bylo jasné, že zásah by mohl skončit bitkou jak s pořadatelskou službou, tak s policií. Ostatně, nic zvláštního se na stadionu neodehrálo, jen někteří diváci vyjádřili i svůj politický názor.

Organizační výbor biatlonového světového poháru v Novém Městě na Moravě ale naznačuje, že jednat hodlá. Moudré to ovšem není. „Máme nastavená pravidla od Mezinárodní biatlonové unie i přímo v areálu, podle nichž jsou veškeré akce tohoto rázu zakázané. A podle toho také budeme postupovat… Na závody takové věci nepatří, protestovat by se třeba mělo třeba před norskou ambasádou,“ řekl Sportu.cz šéf Českého svazu biatlonu Jiří Hamza. Má pravdu, ale bylo by lepší, kdyby proti nikomu pořadatelé nezasahovali. Tiché vyjádření názoru, třeba transparentem, by měly unést i naše závody v biatlonu. Něco jiného by bylo, kdyby docházelo k nějakým výtržnostem. Pak má naopak zasáhnout ihned policie.

Biatlon v Novém Městě na Moravě 2020: jaký je program a kde koupit lístky >>>

Navíc není to nic nového a neobvyklého. Poměrně pravidelně se protestuje na různých sportovních akcích v souvislosti s válkou na Ukrajině – proti Rusku nebo proti Ukrajině. V balkánských zemích se něco podobného opakuje pořád.

Ještě horší je, že některé arabské země bojkotují izraelské sportovce a české sportovní svazy k tomu mlčí. To už je přímo skandální postup i z naší strany.

 

Bylo by také dobré si vzpomenout na mnoho někdejších hokejových mistrovství světa v hokeji, na kterých byly transparenty proti ruské okupaci Československa. A jak se to většině Čechů líbilo! Památná je i reakce naší nejúspěšnější sportovkyně všech dob, Věry Čáslavské, která na olympiádě v Mexiku v roce 1968 na stupních vítězů v „tichém protestu“ odklonila hlavu od sovětské vlajky.

Nemluvě o slavném protestu amerických sprinterů (také v Mexiku) Tommie Smitha a Johna Carlose proti rasismu a diskriminaci černochů v USA. Fotografie, na které stojí se vztyčenými rukama, na kterých mají černé rukavice, obletěla celý svět. Australan Peter Norman, který by s tím neměl mít vlastně nic společného, se k jejich protestu na stupních vítězů přidal, dokonce se podílel na to, jak to vše bude vypadat.

Demonstranti chtějí na závodech v Novém Městě na Moravě svým protestem zejména přitáhnout pozornost norských novinářů. Nějak s nimi někde zápasit o transparent by ale přitáhlo ještě větší pozornost a možná ne tu, kterou by pořadatelé chtěli. Pokud nebudou protestující nikoho urážet a napadat, měl by jim dát každý pokoj. Biatlonové svazy, naše i norská demokracie, to vydrží poměrně lehce.