Poslanci neschválili vládě zákon o vydání státních dluhopisů

Poslanci neschválili vládě zákon o vydání státních dluhopisů Zdroj: ČTK

Opařená sněmovna: 11 vládních poslanců nepodpořilo zákon, Jermanová nevěděla, co dělat

Sledovat někdy dění v Poslanecké sněmovně je skutečně pozoruhodné. V pátek dopoledne například poslanci neschválili zákon o vydání státních dluhopisů v celkovém objemu 674 miliard korun. Pro schválení chyběly čtyři hlasy, proti přitom nehlasoval nikdo ani z opozice. Ale ministra financí Andreje Babiše (ANO) podtrhlo 11 vládních poslanců, kteří se zdrželi hlasování.

Server iDnes.cz pak ze sněmovny napsal, že „vládní koalice byla po hlasování jako opařená“. Opařená zřejmě byla také místopředsedkyně Jaroslava Jermanová (ANO), která (což je bohužel u ní obvyklé) nevěděla, co má vlastně dělat. „Pomohl“ ji nakonec šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který si vyžádal hodinovou přestávku. 

"Nemáme poslance," bylo slyšet z jednacího sálu vzápětí poté, co návrh zákona neprošel. Tak popisovala zvláštní situaci agentura ČTK. Kalousek pak vyzval Jermanovou, aby zahájila projednávání dalšího bodu. Jak řekl, nevidí důvod k její odmlce. K zahájení projednávání dalšího bodu ji vyzval i předseda Úsvitu Tomio Okamura. "Opravdu nechápu, na co tady čekáte," prohlásil. Jenže Jermanová odpověděla, že má právo poradit se s právníky a že tak učinila.

"Já chápu, že když neprojde vládní návrh, tak se musí předsedající okamžitě poradit s právníky. Zdá se, že to je ten nový politický styl," reagoval Kalousek. Aby na to měla dostatek času, vyžádal si hodinovou přestávku na poradu klubu.

Podle dostupných informací byl nejvíce zaskočen ministr Babiš, který podobný vývoj vůbec nečekal.

Je možné, že po přestávce budou poslanci o návrhu hlasovat znovu.

Na úhradu schodků rozpočtu je v navrhovaném zákoně vyhrazeno přes 192 miliard Kč. Dalších více než 482 miliard Kč z dluhopisů chtělo ministerstvo financí využít na dluhy, které bude třeba splatit v letech 2015 a 2016.