Čtvrteční útok v Paříži má nejspíš na svědomí stejný můž, který dnes zaútočil na košer lahůdkářství.

Čtvrteční útok v Paříži má nejspíš na svědomí stejný můž, který dnes zaútočil na košer lahůdkářství. Zdroj: ČTK

Z Paříže je hlášen útok na židovský obchod, muž drží uvnitř rukojmí

Při dnešním přepadu košer velkoprodejny na východě Paříže byl vážně zraněn jeden člověk, uvedl podle agentury Reuters policejní zdroj. Ministerstvo vnitra podle Reuters popřelo předchozí zprávu AFP, že zahynuli dva lidé.

Policie krátce po přepadení zveřejnila fotografie muže a ženy, které spojuje se čtvrtečním zabitím policistky při střelbě v pařížském předměstí Montrouge. Muž je ozbrojen a je podle policie i strůjcem dnešního přepadení velkoobchodu.

Server Le Point oznámil, že ve sklepě obchodu, který se nachází v oblasti Porte de Vincennes, je zablokováno asi 15 zákazníků. Majitel obchodu v sousedství telefonicky France24 řekl, že viděl jednoho ozbrojeného muže. Podle dalších zdrojů má muž dvě zbraně.

Podle agentury AP muž hrozí, že zabije všechny rukojmí, pokud bezpečnostní složky zakročí proti útočníkům v tiskárně. Potvrzuje se tím propojenost obou míst a to, že jde o pečlivě připravenou akci. Útočník z Vincennes a bratři na útěku se prý poznali ve vězení, policie proto nyní zjišťují, kdo další se s nimi ve věznici stýkal.

Na místo okamžitě přijela početná policejní jednotka. Lidé v okolních podnicích a také ve školách mají zákaz vycházet. Z bezpečnostních důvodů bylo zastaveno metro mezi stanicemi Porte de Vincennes a Porte de Charenton.

Hayat Boumeddieneová, Amedy CoulibalyHayat Boumeddieneová, Amedy Coulibaly|Twitter

Ke zveřejněným fotografiím dvou podezřelých osob policie upřesnila, že mužem je 32letý Amedy Coulibaly a ženou 26letá Hayat Boumeddieneová. Muž je prý vyzbrojen. Ozbrojená a nebezpečná může být i žena, varovala veřejnost policie bez dalšího upřesnění. Muž má vazbu na dva francouzské islamisty, kteří jsou podezřelí ze středečního útoku na redakci týdeníku Charlie Hebdo a kteří jsou v obklíčení policie severně od Paříže.

Teroristům se daří postupně paralyzovat celou Paříž. Zavírají se obchody a doprava je na mnoha místech ochromena. Policie například nařídila uzavření všech obchodů v pařížské židovské čtvrti Le Marais.