Zdroj: ČTK

Policie obklíčila teroristy v tiskárně severně od Paříže. Prý mají rukojmí

Francouzská policie dnes zahájila rozsáhlou operaci na dopadení dvou mužů podezřelých ze středečního útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo. Bratři Chérif a Said Kouachiovi vzali rukojmí a ukrývají se s nimi v objektu severně od Paříže. Policie podle francouzské televize chystá útok na objekt, avšak předpokládá se, že útočníci jsou odhodláni zemřít a mohou chtít zabít ještě co nejvíce lidí. Operaci sleduje prezident François Hollande, který měl další schůzku s premiérem a ministrem vnitra.

Podle některých zdrojů se s útočníky vyjednává, avšak policie to nepotvrdila. Bratři ráno ukradli další auto a dostali se do obce Dammartin-en-Goële, ležící asi 40 kilometrů severovýchodně od Paříže. Tam pak vnikli do místní tiskárny Création Tendance Découverte, která je v tamní průmyslové zóně, a vzali rukojmí. O jejich počtu se spekuluje, většina médií se nyní shoduje, že jde o jednoho člověka. Znepokojená je rodina jednoho zaměstnance Michela Catalana. Nemá o něm od rána informace a obává se, že právě on je rukojmím.

Kolem operace se ráno objevilo mnoho nepřesných informací včetně té, že byl jeden člověk zabit a několik zraněno. Úřady to popřely. Podle televizních stanic se policie připravuje na zásah a snaží se z ulic městečka a okolí areálu dostat civilisty. Obyvatelé Dammartinu jsou v domech a na ulicích je liduprázdno, žáci místní školy jsou zavřeni v místní škole, kterou střeží policisté a nedovolují nikomu odejít.

Blízké letiště Charlese de Gaulla v Roissy, které je asi 15 kilometrů od Dammartinu, omezilo z bezpečnostních důvodů provoz a odklonilo několik letů.

Objevilo se svědectví muže, který tvrdí, že byl ráno v tiskárně jako zákazník a s jedním z atentátníků mluvil. Ozbrojenec mu prý řekl, aby odešel, a ujistil ho, že civilisty nezabíjí. Další ze svědků, jemuž prý bratři vzali auto, řekl, že muži působili mimořádně klidně a řekli mu, aby všem vzkázal, že se jedná o Al-Káidu z Jemenu. Potvrdilo se, že Said Kouachi prošel výcvikem této organizace, která působí jako odnož Al-Káidy na Arabském poloostrově.

Policie po bratrech pátrá severovýchodně od Paříže už od čtvrtka. Podezřelí jsou silně ozbrojeni a hledáni jsou kvůli atentátu, při němž v redakci Charlie Hebdo zahynulo 12 lidí. Bratry se podařilo rychle identifikovat jako pravděpodobné atentátníky.

Policie dnes potvrdila, že existuje spojení mezi útokem na Charlie Hebdo a čtvrteční střelbou na pařížském předměstí Montrouge. Ozbrojený muž tam zabil policistku a patří podle posledních informací k téže radikální skupině jako bratři Kouachiové. Hlásí se k síti Buttes-Chaumont, která pomáhala získávat lidi pro boj v Iráku. Tento muž je stále na útěku.

Satirický časopis Charlie Hebdo má příští týden ve středu vyjít jako obvykle, avšak v mimořádném nákladu milionu výtisků. Běžně vycházel v nákladu 60.000 výtisků. Členů redakce, kteří středeční útok přežili, se ujal deník Libération, kam dnes zaměstnanci Charlie Hebdo přišli pracovat na novém čísle.