Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ve Švédsku před volbami rychle roste podpora nacionalistů, kteří odmítají další imigranty

Švédská vláda nedávno padla kvůli rozpočtu po dvou měsících, co byla u moc. Předčasné volby se budou konat v březnu příštího roku. A jak ukazují nové průzkumy, mohla by z nich profitovat antiimigrační strana Švédští demokraté. Ti by posílili až na 18 procent. Informoval o tom web thelocal.se.

Švédští demokraté (Sverigedemokraterna) dostali letos v parlamentních volbách necelých 13 procent a v květnu se s dvěma mandáty dostali poprvé i do Evropského parlamentu. Jejich pozice se přitom vylepšují už několik let. Jsou nejsilnějším politickým seskupením, které odmítá další velký příliv imigrantů do země. Švédsko přijímá v přepočtu na počet obyvatel vůbec nejvíce cizinců v Evropské unii. Zdá se však, že i tolerance tohoto skandinávského národa narazila na určité meze. Postoje se v tomto směru výrazně polarizují.

Výsledky nejnovějšího průzkumu pocházejí od agentury YouGov a byly zveřejněny v pondělí.

Jako první se v průzkumu umístila Švédská sociálně demokratická strana dělnická (Sveriges socialdemokratiska arbetareparti), které průzkum přidělil necelých 30 procent hlasů, což je o necelá dvě procenta méně než v posledních volbách. Tato strana měla i premiéra StefanaLöfvena, který byl nucen vyhlásit po neúspěchu s rozpočtem nové volby. V menšinové koalici ve vládě byli socialisté se Zelenými.

Na třetím místě je středopravicová Umírněná koaliční strana (Moderaterna), která má dnes přes 23 procent podpory u voličů. Ta byla od roku 2006 až do letošního podzimu u moci, ale odmítla letos vytvořit koalici se sociální demokracií. Experti naznačují, že pokud se právě tato strana nedomluví po předčasných volbách se sociální demokracií, tak může zemi čekat další politická nestabilita.

Výsledky nejnovějšího průzkumu pocházejí od agentury YouGov a byly zveřejněny v pondělí.