Švýcaři jsou pobouřeni videem místních muslimů

Švýcaři jsou pobouřeni videem místních muslimů Zdroj: Youtube.com

Švýcaři jsou pobouřeni videem místních muslimů. Ti vzkázali: „Očekávejte nás kdykoliv a kdekoliv“

Zděšení i pobouření vyvolalo ve Švýcarsku propagandistické video natočené Švýcarskou muslimskou radou. Je na něm i kontroverzní záběr na muslima, který stoupa alpským lesem k vrcholu hory, aby do země vítězoslavně zarazil vlajku s arabským nápisem. Ta má sice jiné barvy, ale je nápadně podobná vlajce Islámského státu.

 

Švýcarští muslimové tvrdí, že klip neslouží k podpoře jakéhokoli násilí, ale naopak bojuje proti rostoucí islamofobii. Ve zveřejněném videu se například říká: „Byly doby, kdy naše naděje byla jen semínkem unášeným větrem - slabá, vystavena opovržení, bolesti a trápení. Abychom přežili, opustili jsme naše domovy - ohroženi vyhynutím. Nyní jsme se však stali nejen stromem, ale celým lesem - silným a nezlomným. To je začátek islámské revoluce, která změní svět.“

Muslimové dále vzkazují Švýcarům: „Můžete zakázat naše minarety, naše šátky (hidžáby), naše nikáby a dokonce i naše konference. Můžete označovat naši víru jako násilnou, zpátečnickou, která nepatří do Švýcarska, ale vězte, že jsme tady, jsme součástí této reality." Těmito slovy reagují i na to, že všelidové referendum v roce 2009 zakázalo výstavbu dalších minaretů v této alpské zemi a že nedávno byla také zakázaná jedna islámská konference, která se měla konat 29. listopadu.

Kritici videa poukazují na více než zarážející analogii s podobně propagandistickými klipy Islámského státu. Dokonce byla vznesena obvinění, že jeden z autorů filmu, Naim Chernirávil, trávil v poslední době dost času v Sýrii, kde se mohl setkávat s různými teroristy.

Švýcarské tajné služby veřejně potvrdily podezření, že Švýcarská muslimská rada je napojena na radikální muslimy ze Saúdské Arábie. Proti videu se ozvali i reformní muslimové a odsoudili jej. Samotné video je více než dvojznačné, protože navíc končí slovy: „Očekávejte nás kdykoliv a kdekoliv“.

Na video se podívejte zde: