Eva Herzigová

Eva Herzigová Zdroj: David Turecký

Excellent - speciální příloha Reflexu: Rozhovor s Herzigovou i nejlepší tipy z New Yorku

Exkluzivní velký rozhovor s topmodelkou Evou Herzigovou, ojedinělá zpověď světové jedničky v lezení Adama Ondry i současná „hip“ místa předvánočního New Yorku. To jsou jen některé z textů ze speciální přílohy Excellent, která je součástí nového tištěného Reflexu. 

Herzigová pořád plave vpřed

Jsou lidé, kteří se radují bez ohledu na roční období. Patří k nim v Londýně žijící topmodelka Eva Herzigová; ne proto, že je bohatá a krásná, ale proto, že pořád ještě pracuje. Nedávno oslavila pětadvacet let v branži stejně jako „naše mladá demokracie“, jak mi řekla.

V roce 1989 odjela Herzigová na tři měsíce do Paříže. Tatínek jí tehdy dal v rodném Litvínově zelenou se slovy, že tahle příležitost je její „bílý kůň“. Odjela vybavena tím, že uměla od čtyř let výborně plavat – otec ji totiž na startu její sportovní kariéry hodil doprostřed bazénu…

Plave dodnes, naučila se kromě mnoha jiných věcí pět jazyků a na vrcholu ledovce zvaného modelingový svět se suverénně vyjímá jako nepřehlédnutelný solitér. Se třemi malými syny a po čtyřicítce dostává nabídky, „za které by zabíjely modelky téměř o tři generace mladší“, jak letos napsal časopis The Edit.

I když se objevila v několika zahraničních, často artových filmech, v novém českém snímku Pohádkář režiséra Vladimíra Michálka hraje svou zatím největší roli vášnivé, láskou ničené, zralé ženy. Domů do Litvínova ale jezdí dodnes aspoň dvakrát ročně: na pochoutkový salát s rohlíkem, „mamčinu“ kachnu se zelím a kuřecí polévku s domácími nudlemi.  „Takovou vám neuvaří nikde na světě,“ zesmutněla, než jsme se rozloučili.

Velký rozhovor s Evou Herzigovou si můžete přečíst v příloze Reflexu Excellent.

Mistr světa v lezení

To Adam Ondra, kterému je pouhých 21 let, má ještě tohoto hodně před sebou. Ovšem v létě získal dva tituly mistra světa. Na planetě dnes není lepší lezec než tento mladý Čech. Jak to dokázal? Celý rozhovor s ním si můžete přečíst zde:

Předvánoční New York – 10 míst, která nesmíte minout

Dalším výjimečným textem v příloze Excellent je procházka předvánočním New Yorkem.

Američtí studenti, kteří k smrti rádi cestují, je jim kolem dvaceti a právě teď přijeli na semestr do Prahy, se s vámi podělí o svoje zkušenosti z podzimně-ledového New Yorku, kde mnozí žijí a studují. Máte tak před sebou zasvěcenou, aktuální procházku městem, které – stejně jako oni – nikdy nespí. Je to průvodce trochu bizarní, ale rozhodně unikátní.

Dozvíte se v něm například, jak vznikl The High Line Park, nejslavnější urbanistický sen, který se v podobě parku uprostřed města beze zbytku splnil.

A pokud si myslíte, že se u Bind Barber je jen holičství, běžte se tam na Manhattanu či Brooklynu projít po setmění – nebudete věřit vlastním očím.

K velkým současným trendům patří také Sundwalk Tour, kterou přípravila cenami ověnčená firma Soundwalk. Ta se proslavila tím, že vytváří unikátní audioprůvodce městem. Jsou plné hudby, vzrušujících zážitků i baudelairovsky bohémské fikce. Tato audiotour vám naplní uši hudbou vzniklou v místech, kterými právě procházíte. Historii a současnou kulturu dotyčné čtvrti se tak naučíte zábavnou formou. V New Yorku těchto procházek najdete hodně, speciálně bych doporučila Soundwalk Tour v Čínské čtvrti.

Speciální příloha Excellent je součástí nového tištěného Reflexu, který vyšel 20. listopadu 2014.