Více než třetina mladých lidí neví, co to je listopadová revoluce a co se stalo

Více než třetina mladých lidí neví, co to je listopadová revoluce a co se stalo Zdroj: profimedia.cz

Průzkum ČT: Více než třetina mladých lidí neví, co to je listopadová revoluce a co se stalo

Přestože by měly být události listopadové revoluce z roku 1989, které přinesly Čechům po desetiletích svobodu, tím nejzákladnějším, co se na školách učí, tak třetina mladých lidí ve věku 15 až 29 let vůbec neví, o co jde. Tento tristní výsledek ukázal průzkum, který si nechala zpracovat Česká televize.


25 let od sametové revoluce pětina mladých Čechů a čtvrtina jejich slovenských vrstevníků vůbec neví, co se stalo 17. listopadu 1989. Další zhruba desetina si s datem spojuje to, že je státní svátek, nebo dokážou vymyslet jen zcela obecnou odpověď jako „něco s komunisty“, nebo uvádějí jinou událost jako upálení Jana Palacha (to se ale odehrálo v lednu 1969), rozpad SSSR (prosinec 1991), či pád berlínské zdi (také v listopadu před 25 lety).

Nejnižší historické povědomí přitom mají lidé mezi 15-29 lety, mezi nimiž neví, uvádí chybné a obecné odpovědi dohromady více než třetina respondentů. „Neuvedou konkrétní historickou událost, třeba jen řeknou, že je svátek. Ukazuje se, že lidé, kteří to nezažili alespoň v nějakém raném životě, mají znalosti často nižší," uvedl analytik výzkumu veřejného mínění a výzkumu trhu ve společnosti MEDIAN (ta průzkum provedla) Daniel Prokop.

Prokop potvrdil, že znalost událostí 17. listopadu mezi lidmi věkové kategorie 15–29 let je na Slovensku o ještě o něco nižší než v Česku.