Putin vytváří společnou armádu s Abcházií, chce tak potupit Gruzii, které území patří

Putin vytváří společnou armádu s Abcházií, chce tak potupit Gruzii, které území patří Zdroj: profimedia.cz

Putin vytváří společnou armádu s Abcházií, chce tak potupit Gruzii, které území patří

Zatímco někteří čeští politici jsou nadále k Vladimiru Putinovi vstřícní, dělá si ruský prezident na mnoha místech, co se mu zalíbí. Jeho poslední akcí je smlouva o vytvoření společné armády s Abcházií. To je separatistické území, které většina států světa považuje za autonomní republiku v rámci Gruzie, jenže vláda v Tbilisi nemá Abcházii pod kontrolou už od roku 1993.


Rusko se navíc ze všech sil snaží, aby Abcházie byla už navždy mimo jakýkoli gruzínský vliv. A svět jen přihlíží Putinově expanzi. Proti smlouvě o společné rusko-abcházské armádě proto protestovaly desítky tisíc lidí v sobotu v Tbilisi. Demonstrace zorganizovala největší gruzínská opoziční strana Sjednocené národní hnutí. Lidé provolávali hesla „Zastavte Rusko!” či “Zastavte Putina!” a nesli i vlajky Evropské unie. Někteří také vlajky Ukrajiny, aby připomněli, jak Putin v březnu bezostyšně anektoval Krym.

Abcházie je území na pobřeží Černého moře. Už v dobách Sovětského svazu požadovali Abcházové samostatnost. Po válce s Gruzií v letech 1992-93 pak vyhlásila za ruské pomoci Abcházie nezávislost. Oficiálně ji ale uznává pouze Rusko, Nikaragua, Venezuela a pacifické státy Nauru, Vanuatu a Tuvalu. Neoficiální ambasády má ovšem i v Německu, Itálii či Řecku.