Pussy Riot ocenili v Oslu cenou Václava Havla

Pussy Riot ocenili v Oslu cenou Václava Havla Zdroj: NGUYEN PHUONG THAO

Pussy Riot ocenili v Oslu cenou Václava Havla

V tichu a nenápadnosti proběhlo předávání cen v norské metropoli Oslo, kde každoročně tamní fórum svobody (Oslo Freedom Forum) uděluje ceny za „Boj proti diktátorům“. V tomto duchu zní i příznačné heslo fóra: Defeating dictators. Letos získaly Cenu Václava Havla vězněné ruské punkerky Pussy Riot. Avšak nejen ty.

Letošní Cenu Václava Havla za kreativní disent dostali turecký tanečník a herec Erdem Gündüz, ruská dívčí punková skupina Pussy Riot a tibetský filmař Döndub Wangčhen.

Informovala o tom nadace Human Rights Foundation (HRF), která cenu uděluje. Ceremonie předávání cen pojmenovaných po českém exprezidentovi se uskutečnila ve středu v norské metropoli Oslu na konferenci o lidských právech Oslo Freedom Forum. Erdem Gündüz je umělec, který se dostal povědomí veřejnosti při protivládních protestech v Turecku v roce 2013. Poté, co premiér Recep Tayyip Erdogan vydal zákaz protestních akcí v Istanbulu, stál Gündüz mlčky na Taksimském náměstí v centru města více než šest hodin, navzdory snahám tureckých policistů vyprovokovat ho k nějaké odezvě.

K němu se pak připojili další demonstranti a společně se stali mocným symbolem tohoto mírového hnutí, uvedla nadace HRF. Členky ruské punkové skupiny Pussy Riot se proslavily svými provokativními vystoupeními, při nichž často s barevnými kuklami na hlavě upozorňují na porušování lidských práv režimem prezidenta Vladimira Putina. Dvě členky skupiny byly v roce 2012 uvězněny a strávily 21 měsíců ve vězeňském táboře za výtržnosti v pravoslavném moskevském chrámu, kde zazpívaly podle nich „punkovou modlitbu“ proti Putinovi.

Döndub Wangčhen byl od roku 2008 vězněn čínskými úřady za dokument věnovaný kritice Tibeťanů vůči Číně. Z cely vyšel letos v červnu. Dokumentární snímek Leaving Fear Behind (Zapomenout na strach) zmíněného amatérského filmaře je založen na jeho rozhovorech s obyvateli Tibetu o řadě citlivých témat, včetně názoru na Dalajlamu nebo komunistickou vládu v Pekingu. Protestní akce za propuštění Wangčhena, jehož zdraví se ve věznici údajně dramaticky zhoršilo, se konaly v řadě zemí, mimo jiné i v Česku. Každý z laureátů dostal na slavnostním obřadu v Oslu sošku Bohyně svobody vytvořenou podle sochy, kterou vztyčili čínští studenti na pekingském náměstí Nebeského klidu při protestech v červnu 1989.

Mezi laureáty byla rovněž rozdělena dotace ve výši 350.000 norských korun (asi 1,2 milionu Kč). Havel byl předsedou Human Rights Foundation od roku 2009 do své smrti v prosinci 2011. Cena Václava Havla za kreativní disent vznikla za aktivní podpory Dagmar Havlové.

Prvními držiteli ocenění se v roce 2012 stali čínský umělec Aj Wej-wej, saúdskoarabská obhájkyně práv žen Manal Šarífová a barmská opoziční vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij.

Loni ji získali syrský karikaturista Alí Ferzat, kubánské opoziční hnutí Dámy v bílém a severokorejský prodemokratický aktivista Pak Sang-hak.