Ebola

Ebola Zdroj: Reuters

Černoši jsou kvůli ebole vystaveni v Evropě většímu rasismu

Jak se nemoc ebola rozšiřuje po světě, mnoho lidí začíná panikařit. Mají obavy, protože po skutečném onemocnění tímto virem přichází kvůli absenci léků často smrt. Dramatické scény se v posledních dnech odehrávaly například ve Španělsku. A v důsledku nemoci se také zvyšuje v Evropě rasismus vůči černochům, protože choroba řádí především v západní části Afriky.

Například rakouský Červený kříž upozornil, že občané černé pleti jsou zcela zbytečně stigmatizováni právě kvůli ebole. Jejich děti jsou posílány domů ze školy, pokud mají kašel a sousedé panikaří, když si černoch v jejich domě stěžuje na horečku. Gerry Foitik z místního Červeného kříže přitom pro web thelocal.at tvrdí, že obavy jsou zcela neopodstatněné, protože virus se přenáší přímým kontaktem s infikovanou krví, tělesnými tekutinami, nebo orgány. Pokud ale člověk nebyl v kontaktu s člověkem nemocným ebolou, není se čeho obávat.

„Černý Afričan, který pobývá poslední tři týdny (taková je maximální inkubační doba) v Rakousku, má stejně vysoké riziko nakažení ebolou, jako farmář z východního Tyrolska,“ řekl Foitik.

Podobné napadání, nervozita a panika se ale objevují ve vztahu k černochům i jinde v Evropě. Lékaři a experti radí zachovat klid, přestože ebola se pravděpodobně v menší míře může i na našem kontinentu objevit. Vzhledem k úrovni zdravotnictví a hygienickým normám, by se ale nemělo jednat o epidemii.

Naopak vysoce problematická je situace v Africe, především západní. 

Stigmatizováni byli už před lety například Asiaté, kdy řádila v této části světa nemoc Sars. Stačilo, aby v letadle někdo zakašlal a už vznikal problém. Podobné je to s tím, že mnoho lidí si myslí, že všichni muslimové jsou teroristé.