Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: ČTK

Odvolací soud zvýšil Janouškovi trest, za sražení ženy si odsedí 4,5 roku ve vězení

Lobbista Roman Janoušek půjde na 4,5 roku do vězení za sražení ženy autem, navíc nesmí sedm let řídit. Původně tříletý trest za ublížení na zdraví mu dnes zpřísnil pražský vrchní soud, verdikt je pravomocný. Incident se stal v roce 2012, kdy opilý lobbista porazil v pražské Michli řidičku, která s ním chtěla řešit jejich předchozí dopravní nehodu. Z místa srážky ujel.

Janoušek proti ženě, která ve Vyskočilově ulici bušila do kapoty jeho Porsche, nejprve dvakrát popojel. Poté se na zelenou rozjel a ženu porazil, čímž jí způsobil otok mozku a zlomeniny žeber i kotníku. Po nehodě strávila zhruba měsíc a půl v nemocnici a kdyby jí lékaři neposkytli včasnou pomoc, mohla i zemřít.

Policisté ujíždějícího Janouška dostihli na Pankráci, v dechu mu následně naměřili přes dvě promile alkoholu.

Lobbista se původně hájil tím, že řidičku v okamžiku střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Tuto verzi události však vyvrátil revizní znalecký posudek, podle nějž se žena nacházela před pravým předním světlem startujícího auta.

Polehčující okolností byl pro Janouška doposud čistý trestní rejstřík a také to, že řidičce zaplatil odškodné 900.000 korun. Podle znalců navíc nehrozí, že by trestnou činnost opakoval.