Referendum ČSSD

Referendum ČSSD Zdroj: ČTK

Další divadlo: ČSSD schválila v referendu omezení kumulace funkcí, teď se o to pře

Divadelníci a komedianti by se měli učit od české vládní koalice. Něco navrhnout a pak to odvolat či změnit, je její specialitou. Další příklad popsal v pondělí deník Právo. Sociální demokracie si ve vnitrostranickém referendu většinou hlasů odhlasovala, že je pro omezení kumulace veřejných placených funkcí. Teď ale někteří její významní představitelé tvrdí, že to myslí jinak. Rozumí tomu někdo?

Pokud by to ČSSD dělala jen pro sebe, je to naprosto v pořádku, ať se hádá, o co chce. Jenže ona to chce navrhnout zákonem pro všechny. A nepostrádá to prvky absurdity.

Jihomoravský socialistický hejtman Michal Hašek navrhl takzvaný klouzavý mandát. Tedy, že když je někdo členem vlády, hejtmanem či starostou, nebude zastávat funkci poslance, ale nastoupí za něj náhradník. Směšné je, že to navrhuje člověk, který má sám několik desítek veřejných funkcí. Typický kozel zahradníkem.

ČSSD si v referendu odhlasovala, že kumulace funkcí je skutečně špatná. Ovšem teď ministr Jiří Dienstbier i premiér Bohuslav Sobotka couvají. Dienstbier považuje klouzavý mandát za „komický návrh, o kterém nemá smysl hlasovat“. Alespoň to řekl Právu. Navíc u senátorů to ani není možné, protože ti nemají vzhledem k většinové volbě na rozdíl od poslanců náhradníky. Není kým nahrazovat.

Klouzavý mandát nechce ani Sobotka. Uvnitř strany prý ale zařídí, jak v tomto případě dál.

Rozumět tomu není a chápat ČSSD ani nemusíme.

Navíc ministři berou ze zákona jen jeden plat, i když jsou poslanci či senátory. Jenže hejtman či starosta může být i senátor a může mít dalších pět funkcí, bere, co chce. Ministr financí Andrej Babiš by byl spíše pro jednu funkci a jeden plat, u poslanců i senátorů. Že bych chtěl z Poslanecké sněmovny vycouvat tak brzy?