Do ulic Teheránu spadlo dopravní letadlo

Do ulic Teheránu spadlo dopravní letadlo Zdroj: ČTK

Do ulic Teheránu spadlo dopravní letadlo, zahynulo přes 40 lidí

Při pádu malého civilního letadla na obytný komplex v íránské metropoli Teheránu přišlo o život všech 48 cestujících a členů posádky. Informovala o tom íránská státní média. Podle místních úřadů jsou mezi oběťmi i dva kojenci a tři děti mladší dvanácti let. Státní televize uvedla, že zranění utrpěli i tři lidé na zemi, kteří byli s popáleninami převezeni do nemocnice.

Stroj se zřítil poblíž mezinárodního teheránského letiště Mehrabád, ze kterého vzlétl a směřoval do města Tabás na severovýchodě Íránu. Letoun havaroval krátce při vzletu. Na palubě stroje Iran-141 společnosti Sepahan Air bylo 40 cestujících a osm členů posádky.

Příčinou nehody bylo podle íránské agentury IRNA selhání motoru. V Íránu jsou letecké havárie poměrně časté. Jako důvody bývají uváděny zastaralá letecká flotila i nedostatečná údržba. Iran-141 je malý civilní letoun vyráběný v Íránu s využitím ukrajinských technologií.

Íránští politici svalují vinu za časté nehody na mezinárodní sankce. Kvůli nim si íránské aerolinky nemohou kupovat nová letadla, a tak jen opravují ta stará a využívají přitom součástek z jiných letounů, vyrobených přímo v Íránu nebo získaných na černém trhu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenované místní zdroje.

Flotila čtyř největších íránských aerolinek - Iran Air, Iran Aseman Airlines, Mahan Air a Iran Air Tours - je údajně stará více než 22 let.

Americké společnosti Boeing a General Electric se již nechaly slyšet, že v případě uvolnění sankcí jsou připraveny vyvážet do Íránu některé letecké součástky. Šéf společnosti Iran Air v této souvislosti prohlásil, že jeho aerolinky budou potřebovat nejméně 100 nových letadel.

K poslední velké letecké katastrofě v Íránu došlo v lednu roku 2011, když se letoun Boeing 727 společnosti Iran Air pokoušel o nouzové přistání za sněhové bouře. Při přistání na severozápadě země se ale rozlomil a zahynulo nejméně 77 lidí. V červenci 2009 se rovněž na severozápadě Íránu zřítilo letadlo krátce po vzletu a o život přišlo všech 168 lidí na palubě. V únoru 2003 ruský stroj Iljušin 76 narazil do hor na jihovýchodě země, zahynulo 302 lidí.