Mel Gibson přiletěl do Karlových Varů

Mel Gibson přiletěl do Karlových Varů Zdroj: Profimedia.cz

Židům se nelíbí Gibson ve Varech. Není divu

Hlavní hvězdou letošního karlovarského filmového festivalu se stal americký herec a režisér Mel Gibson. Nad tím, že se chystá Mezinárodní filmový festival Gibsona ocenit významným Křišťálovým globem, „za mimořádný přínos světové kinematografii“, se Židovská obec vzhledem ke Gibsonovým antisemitským projevům oprávněně pozastavuje.

Světově proslulý herec se tak stal terčem kritiky pražské Židovské obce. Ta zmiňuje především film z roku 2005 Umučení Krista, který, mírně řečeno, Židy nevykresluje nejlichotivějším způsobem.

"Nepřísluší nám hodnotit jeho filmařské kvality, nicméně udělením takovéto ceny se MFF KV stává další z velmi diskutabilních platforem, která pozvolna mění atmosféru v naší zemi z tradiční, relativně tolerantní společnosti, navazující na masarykovské tradice První republiky, na společnost, ve které je dáván prostor hostilním, xenofobním a antisemitským názorům,“ píše Petr Papoušek ve své zprávě, kterou zaslal řediteli festivalu Jiřímu Bartoškovi a která je zároveň dostupná online. „Jsme toho svědky v poslední době, kdy je relativizována historie a zpochybňovány hodnoty, na kterých byla vybudována naše současná demokracie,“ dodává Papoušek.

Jeho účast a ocenění na festivalu logicky v této komunitě nevyvolává pozitivní reakce. České židovské obce znepokojuje, protože jeho film Umučení Krista představuje židy jako zlé a krvelačné bytosti. Udělením ceny podle nich festival dává prostor antisemitským názorům. Vedení festivalu názor Federace židovských obcí respektuje, hodnotí však výhradně Gibsonovu filmařskou kariéru. 


Na festival Gibson přijel z Nového Mexika, kde právě natáčí film. V sobotu pozdě večer uvede ve Velkém sále Thermalu svůj poslední režisérský opus, mystické drama Apocalypto z roku 2006, které je ztvárněním záhady zániku starobylé říše Mayů. Filmové fanoušky má pozdravit už dnes před půlnocí v karlovarském Letním kině, kde uvede kultovní film Šílený Max z roku 1979 - role v něm ho proslavila.