Embrio

Embrio Zdroj: profimedia.cz

Stále více doktorů v Itálii odmítá provádět potraty

Potrat je sice v Itálii už od roku 1978 legální, problémem pro mnohé ženy, které se rozhodly ho podstoupit, ale je, že stále více doktorů ho odmítá provádět. Odvolávají se na morální zásady. Informoval o tom web thelocal.it.

Některé ženy, pokud nechtějí platit vysoké částky za potrat v cizině, proto podstupují zákrok v utajení na různých klinikách a v soukromých zdravotnických zařízeních.

Proti potratům nadále ostře vystupují církve i pravicové politické strany. Přitom podle statistických údajů byl potrat před přijetím zákona třetí nejčastější příčinou úmrtí u žen, protože se tehdy prováděl nelegálně, někdy i neodborně a často v nevyhovujících podmínkách.

„Situace se ale v posledních letech opět zhoršila, mnoho lékařů, přes výslovné přání ženy, odmítá potrat provádět i v případech, kdy hrozí zdravotní rizika,“ říká gynekoložka Elisabetta Canitano.

Italský „potratový“ zákon, který nese číslo 194, přitom skutečně umožňuje lékaři odmítnout potrat z morálních důvodů. Doktorů, kteří toho využívají, přes všechny předpoklady naopak přibývá. Jedna jejich skupina například říká, že „vražda malého člověka není součástí kulturního dědictví lékařů“. Jejich oponenti tvrdí, že prvořadé musí být bezpečí ženy a její zdravotní stav, že morální zásady jsou až na druhém místě.

Průzkumy ale ukazují, že až 70 procent italských lékařů považuje v případě potratů morální důvody za důležité a závažné, aby mohli podobný zákrok odmítnout. Na jihu země je procento těchto lékařů ještě vyšší.