Potraviny

Potraviny Zdroj: Profimedia

Češi na problémy s potravinami z Polska rychle zapomněli, jejich dovoz opět prudce roste

Za první čtyři měsíce letošního roku výrazně zesílil český dovoz potravin z Polska a z Nizozemí. Informoval o tom v úterý ve své analýze Český statistický úřad. Podle něj Češi na některé problémy s polskými potravinami rychle zapomněli.

Během prvních čtyř měsíců roku dovezla Česká republika z Polska potraviny za více než osm miliard korun. Významným rysem potravinových dovozů z Polska je především jejich letošní rychlý meziroční růst - zatímco za celý loňský rok byla hodnota dovážených polských potravin jen o 6,7 procenta vyšší než v roce 2012, letos za první čtyři měsíce proti srovnatelnému období loňského roku už byly tyto dovozy vyšší dokonce o 15,4 procenta.

Drahomíra Dubská, analytička České statistického úřadu ve své zprávě napsala, že tempa růstu dovozů potravin z Polska naznačují, že čeští spotřebitelé již zřejmě zapomněli na mediální kauzy rozviřované v souvislosti s jejich kvalitou. Navíc Poláci dokážou dobře konkurovat v případě potravin zejména dobrou cenou.

Pět největších zahraničních partnerů v obchodech s potravinami jsou pro Českou republiku Německo, Polsko, Slovensko, Španělsko a Nizozemí, které se podílejí dohromady zhruba třemi pětinami na tuzemských dovozech potravin i jejich vývozech.