Popelník

Popelník Zdroj: Marek Douša

Kuřáci vracejí úder: Vajglová neposlušnost

Po dlouhé době zase vyhlašuji akt občanské neposlušnosti a vzdoru, jehož cílem je zavedení pouličních, přizastávkových a předmetrových popelníků do ulic Prahy. Dokud nebude město plné popelníků, nebude nikdy čisté!

V tištěném Reflexu vychází moje velká reportáž o tom, jak v Praze nejsou popelníky, a město se následkem toho pokrývá vrstvou vaglů, špačků a nedopalků. Tištěný Reflex si samozřejmě nemůže dovolit být tak frivolní jako náš web. Proto jsem pointu článku nechal vám - internetovým čtenářům. Pojďme něco udělat pro Prahu čistší a bez vajglů! Pojďme vyvést nějakou akci občanské neposlušnosti, abychom vajgly z pražských chodníků dostali!

Logická úvaha, že před vchodem někam, kam chodí hodně lidí a kde se nesmí kouřit, patří popelník, není příliš náročná. Přesto se jí město a pro něj pracující firmy nedopídilo. Popelníky naopak - z děsivě blbých záminek, o kterých v článku píšu - mizí, a když se někde nainstalují, jsou to modely nedostačující kapacitou. A házet nedopalky do košů je nesmysl, protože není snazší cesty, jak založit malý požár. Odpadkové koše bývají plné papírů.

Proto vyhlašuji akci Vajglová neposlušnost. Přestože odhazovat nedopalky v Praze je přestupkem, který je trestán pokutou, žádám všechny kuřáky, kteří půjdou přes Mariánské náměstí, aby si tam vykouřili cigaretu, a až jí dokouří, tak aby odhodili vajgla na schody Magistrátu nebo alespoň na chodník pod schody. Doporučuji zašlápnou, pro jistotu, abychom nezaložili požár. A vajgly bychom měli vchod do magistrátu pokrývat do té doby, dokud město nezajistí po celé Praze instalaci popelníků, do kterých je možné bezpečně odhodit vajgla.

2727|ReflexCelý článek o Praze plné vajglů najdete v novém vydání časopisu Reflex, jež vychází ve čtvrtek 3. července.