Víno Mikulov prodávalo víno s glycerolem, inspekce ho stáhla z prodeje

Víno Mikulov prodávalo víno s glycerolem, inspekce ho stáhla z prodeje Zdroj: profimedia.cz

Víno Mikulov prodávalo víno s glycerolem, inspekce ho stáhla z prodeje

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila stáhnout 500 lahví vína Müller Thurgau, našla v něm syntetický glycerol. Ačkoliv v běžné míře konzumace není nebezpečný, přidávání glycerolu do vína je zakázáno. Z oběhu bylo staženo 500 lahví. Výrobce tvrdí, že byl podveden dodavatelem

Přidání syntetického glycerolu nemá běžný spotřebitel šanci poznat. Nesyntetický totiž vzniká při kvašení a dodává vínu hladkost a plnost. Přidávání syntetického glycerolu do vína je častým prohřeškem a Svaz vinařů volá po větších trestech pro ty, kdo se podvodů při výrobě a prodeji vína dopouštějí.

"Víno pro výrobu těchto šarží jsme zakoupili od našeho dlouhodobého slovenského dodavatele, kterému jsme plně důvěřovali. Ten je smluvně vázán dodávat pouze víno vyrobené povolenými vinařskými postupy. Nechceme dále podstupovat podobné riziko. Proto pořídíme do naší akreditované laboratoře speciální přístroj, který umožní podobnou situaci vlastní zpřísněnou vstupní kontrolou již předem vyloučit," uvedl Ondřej Beránek, jednatel společnosti Bohemia Sekt, pod kterou Víno Mikulov patří.

Výrobce podporuje i snahu vinařů zřídit komerční laboratoř, kde by mohli dělat testy všichni vinaři. SZPI každoročně odhalí na trhu řadu pančovaných vín pocházejících ze zahraničí.