Přes veškerou snahu jsem  proutkařskou dovednost neprokázal

Přes veškerou snahu jsem proutkařskou dovednost neprokázal Zdroj: Pavel Hofman

JXD: Tajemství proutkařů odhaleno!

V reportáži v tištěném Reflexu popisujeme úspěšného proutkaře, který našel kolem dvou set vodních pramenů. Přesto však výkony proutkařů zpochybňuje současná věda. Proč?

Na webu spolku Sysifos - bojovníků proti tmářství - najdeme pod heslem "virgule" (proutek) následující text: "Možnost určit pomocí proutku místo výskytu vody nebo čehokoli jiného lze s jistotou odmítnout. Jedním z těch, kdo na základě zkušenosti považovali proutkaření za pověru, byl už slavný mineralog Agricola. Jasně se vyjádřil ve svém díle „De re metallica“. Dnes víme, že taková možnost odporuje všem vědeckým poznatkům o vodě, proutku i člověku. Neexistuje totiž žádné zemní záření nebo jiná informace, kterou by voda nebo rudné ložisko „vysílalo“ na zemský povrch."

Po návštěvě proutkaře a České geologické služby, kde se nás ujal doktor Jan Čurda, máme vcelku jasno. Proutkařství existuje, je to efektivní lidový postup při hledání vody. Není na něm pranic pavědeckého nebo psychotronického. Pavědecký je naopak text Sysifů. Výrok „neexistuje informace, kterou by voda „vysílala“ na zemský povrch“, je totiž více než sporný. Podle hydrogeologů totiž na zemském povrchu, ve stavbě krajiny, je dostatek informací o tom, kde půjde s vysokou pravděpodobností voda najít. Skeptici se prostě v boji proti tmářství dopustili drobného přehmatu a vylili s vaničkou i dítě - proutkařství.

obálka 23obálka 23|ReflexCelý článek najdete v novém vydání časopisu Reflex, jež vychází ve čtvrtek 5. června.