Stephen Elop

Stephen Elop Zdroj: Profimedia.cz

Nokia zkrachovala, ale její šéf dostal zlatý padák ve výši 664 milionů. Finové zuří

Někdejší slavný výrobce mobilních telefonů, finská Nokia, zkrachovala. 25. dubna tato značka oficiálně skončila a pokračuje pod hlavičkou firmy Microsoft. Jenže její bývalý šéf, Kanaďan Stephen Elop, dostal zlatý padák ve výši 24,2 milionů euro, v přepočtu přes 664 milionů korun. Ve Finsku to vyvolalo bouři nevole.

Jak informovaly agentury i finská média, Stephen Elop dokonce dostal při odchodu ještě daleko více, než se předpokládalo. Přitom do firmy nastoupil v září 2010 jako její záchrance a první cizinec na tomto postu (předtím měla pouze šéfy z Finska), jenže jeho mise se vůbec nezdařila. Zlatý padák proto vyvolal obrovskou kritiku.

„Je obtížné pochopit, že někdo dostal takový bonus, když jeho hospodářské výsledky byly tak špatné,“ kritizoval situaci finský ministr hospodářství Jan Vapaavuori. Místní média a veřejnost považují odstupné za naprosto skandální, ale firma oznámila, že vše vyplynulo ze smlouvy, kterou měl Elop podepsanou.

Nokia, přestože byla mezi lety 1998 až 2012 největším výrobcem mobilních telefonů na světě, nakonec neodolala tlaku konkurentů, jako jsou Apple, Samsung i některých čínských společností.