NATO

NATO Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Válka na obzoru? Tak pozor, ať se na nás NATO nevykašle…

Ve vzduchu jsou cítit obavy lidí z možného příchodu nové války. Stupňuje se strach z Ruska. Hrozí nový velký konflikt v Evropě?

Evropa žila od května 1945 více méně bez válek. Podle některých se neválčilo díky evropské integraci, podle jiných díky americké vojenské přítomnosti na starém kontinentu a studené válce.

Studená válka ale neznamenala mír. Supervelmoci, USA a Sovětský svaz, se přetlačovaly na periferních bojištích – v Koreji, ve Vietnamu, v Afghánistánu, kde každá velmoc podporovala jednu ze stran konfliktu. Dnes se podobné soupeření přesunulo na Ukrajinu a do Gruzie.

Na Západě se proto v poslední době objevil strach z Ruska, zejména když jsme viděli, jak snadno Moskva přišla ke Krymu. Vidíme neakceschopnost evropských zemí i USA, které reagují jen směšnými sankcemi, a to obavy dále zvyšuje. Jak bychom se asi byli schopni bránit, kdyby na nás někdo zaútočil?

Nastala nestabilní mezinárodní situace, která může vyústit ve vojenský konflikt.

Někteří se spoléhají na NATO, jsme přeci členy aliance – a naši partneři, zejména USA, by nás přece ochránili. Opravdu? Nebo se už na NATO spoléhat nedá?

Problém je, že zaostáváme

Evropské země ztrácí svoji relativní sílu. Neustále se zadlužují a vysokými daněmi a regulacemi vyvolaly hospodářskou stagnaci.

Státy nemají peníze na zajišťování bezpečnosti. A kdo si není schopen zajistit bezpečnost, má prostě smůlu.

Pokud chceme zvýšit svoji bezpečnost, omezme státní zadlužování a rozhazovačnost. Když ekonomika poroste a lidé budou bohatnout, získáme i peníze na zajišťování bezpečnosti.

Česká republika dává na armádu asi jedno procento hrubého domácího produktu, přičemž jen na úrocích ze státního dluhu platíme dvě procenta.

Podle NATO by měla Česká republika dodržovat svůj závazek a dávat na obranu aspoň dvě procenta. „Jako generální tajemník jsem skutečně znepokojen škrty v oblasti obranných výdajů. Pokud se chceme podílet na kolektivní obraně, musíme investovat,“ apeloval nedávno generální tajemník NATO Fogh Rasmussen na českou vládu.

Doufejme tedy, že se na nás v případě konfliktu naši partneři z NATO nevykašlou. Podle smluv musí pomoci, ale…