Karel Peterka  ve svém studiu na své pohovce, která se – jako všechno v Dubném – používá i pro natáčení

Karel Peterka ve svém studiu na své pohovce, která se – jako všechno v Dubném – používá i pro natáčení Zdroj: David Bruner

Televize Šlágr: Jiný svět Karla Peterky

Na první, druhý i třetí pohled působí teleshoppingová televize Šlágr jako neskutečný bizár. Autenticky československá hudební televize, specializující se na dechovku a samohrajky, má však statisíce posluchačů. Je těsně provázaná se zásilkovým vydavatelstvím Česká muzika, které nás už léta utěšeně zásobuje tunami nahrávek hudebních uskupení, jako jsou Eva a Vašek, Duo Yamaha nebo Bílý skály. Za vším jsou manželé Karel a Jana Peterkovi, někdejší folkoví zpěváci, kteří dobře promazaný stroj na peníze a lidovou radost před lety vynalezli.

Karel Peterka není žádný blázen, ale pragmaticky uvažující obchodník, který v polovině devadesátých let koupil rodinný domek v jihočeských Křenovicích a prostřednictvím nejen místních obyvatel pochopil, že „existuje i jiný svět“. Začal s malým studiem v garáži a o něco později si pronajal jednu kancelář v budově JZD v sousední vesnici.

Té zůstal věrný a v zemědělském areálu dnes sídlí celá jeho televize se všemi střižnami a studii, i skladem zásilkového obchodu. Šlágr navíc právě rozjel druhý kanál, zaměřený na mladší publikum a country hudbu, příznačně nazvaný Country No 1.

Co stojí za úspěchem TV Šlágr?
Proč televize vysílá z jihočeské vesničky Dubné?
Jak Karel Peterka objevil Evu a Vaška?

obálka 18obálka 18 | ReflexOdpovědi na tyto a další otázky najdete v původní reportáži ze sídla TV Šlágr a České muziky v Reflexu 17/2014, který vychází 24. dubna.