Derby

Derby Zdroj: ČTK

Derby pražských "S" komplikuje situaci ve městě, první fanoušci zadrženi

Na pražské Letné se odehrává nejslavnější fotbalové utkání v Česku, derby klubů Sparty a Slavie. Již během dopoledních hodin však Policie musela na několika místech v metropoli zasahovat. Řešila přestupky i trestné činy. Neuposlechnutí výzvy, útok na veřejného činitele; server iDnes.cz pak uvádí i porušování shromažďovacího práva.

Policie již včera informovala o svých bezpečnostních opatřeních, které na dnešek chystá. Nasadila 600 mužů, mezi nimi i těžkooděnce a tzv. antikonfliktní tým. K letenskému stadionu dopravila také několik koní.

„Policisté budou už od dopoledních hodin monitorovat pohyb fanoušků obou celků na území metropole. Policisté samozřejmě zajistí doprovod fanoušků ke stadionu a budou dohlížet nejen na ochranu veřejného pořádku a případné používání zakázané pyrotechniky, ale zejména na bezpečnost a plynulost silničního provozu. Stadion bude pro fanoušky otevřený od půl druhé odpoledne, začátek zápasu je pak plánovaný na 15:00 hodin. Samozřejmostí je zákaz konzumace alkoholických nápojů či používání pyrotechniky na stadionu. Porušení návštěvního řádu bude sankcionováno,“ uvádí mluvčí pražské policie Hana Jeřábková ve své zprávě.

Například s pyrotechnikou měli pražští policisté komplikace na Čechově mostě, kde fanoušci zablokovali dopravu a odpálili několik světlic. Situaci okolo zápasu monitoruje i vrtulník, doplňuje Jeřábková. Derby v neposlední řadě komplikuje i dopravu ve městě, kterou v okolí Letenského náměstí a stadionu Sparta řídí policisté. Fanoušci a pěší mají v tomto případě přednost, veřejná doprava (především tramvaje) se proto v těchto chvílích zpožďují.