Roman Houska

Roman Houska Zdroj: profimedia.cz

Kdo skutečně zavraždil politika Housku z ČSSD? Právník naznačuje, že policie mate veřejnost

Kauza kolem podivné vraždy Romana Housky, vlivného člena ČSSD, má další pokračování. Houska byl zastřelen v listopadu 2013 u své vily v Chomutově. Údajný vrah se přiznal, ale podle expertů jeho výpovědi vůbec nesedí. Na nesrovnalosti a zvláštní postup policie Reflex.cz upozorňoval již několikrát.

Podle právníka Michala Kise, který zastupuje Janu Vaňhovou (někdejší hejtmanka Ústecké kraje, v letech 2005 až 2009 místopředsedkyně sociální demokracie a životní partnerka Housky) policie dokonce nemá pravého vraha. Tím má podle vyšetřovatelů být bývalý voják Michal K., který se sám přihlásil na policii. „Rekonstrukce zločinu a test na detektoru lži to jen potvrdily,“ řekl Kis v rozhovoru sobotním Lidovým novinám. „Jeho výpověď prostě neseděla od A do Z,“ tvrdí právník deníku a pokračoval: „Domnívám se, že on není pachatelem toho trestného činu a je od někoho dobře navedený... Je do toho zapojen jen okrajově nebo jako spolupachatel.“

Roman Houska byl velmi kontroverzní postavou na severu Čech, často se o něm psalo a hovořilo jako o kmotrovi ČSSD v této části republiky. Proto se mnoho lidí domnívá, že jeho vražda nebyla náhoda, jak zní zatím nejvážnější vyšetřovací verze, ale že za může někdo stát v pozadí.