Jaceňuk

Jaceňuk Zdroj: Profimedia.cz

Nepokoje na východě Ukrajiny jsou součástí plánu ruské intervence, tvrdí ukrajinský premiér

Na východě Ukrajiny se podle úřadujícího premiéra Arsenije Jaceňuka odehrává plán, který má vést k destabilizaci situace a ke vpádu ruských vojsk. V Charkově, Doněcku a Luhansku se proruští aktivisté během nedělních demonstrací zmocnili několika veřejných budov a vyvěsili na nich ruské vlajky.

"Všem je naprosto jasné, že se naplňuje protiukrajinský plán. Plán destabilizaci situace, plán vedoucí k tomu, aby cizí vojska překročila hranici a obsadila ukrajinské území. Nedopustíme to," prohlásil premiér na úvod zasedání vlády. "(...) výzvy k federalizaci jsou pokusem zničit ukrajinskou státnost a scénářem, který napsalo Rusko. Cílem je rozdělit a zničit Ukrajinu, přeměnit část Ukrajinu v zotročené území pod ruským diktátem," varoval premiér a dodal, že Moskva navzdory ujišťování o opaku své vojáky nestáhla a ruské jednotky se nadále soustřeďují v třicetikilometrové vzdálenosti od ukrajinských hranic.

Kyjev již dříve z odpovědnosti za vyhrocení nepokojů na východě země obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Rusko minulý měsíc anektovalo poloostrov Krym, patřící Ukrajině od roku 1954.

Proruští demonstranti, kteří v neděli v Luhansku na východě Ukrajiny obsadili místní kancelář tajné služby SBU, se zmocnili zbraní. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na místní policii, která uzavřela přístupy do města.

"V současné době je budova SBU zablokována demonstranty. Neznámí lidí, nacházející se uvnitř budovy, se podle posledních informací zmocnili zbrojnice a zbraní," citovala agentura Interfax z úředního prohlášení. Místní policisté jsou podle ní v pohotovosti.

Naopak v Charkově, druhém největším ukrajinském městě, se podle ministra vnitra Arsena Avakova podařilo sídlo oblastní správy "zcela osvobodit od separatistů", kteří budovu v neděli obsadili.

Avšak podle agentury ITAR-TASS "stoupenci federalizace a odpůrci nynějšího režimu" nadále blokují vchod do budovy a na náměstí zůstává 100 až 300 demonstrantů. Podle listu Ukrajinska pravda se mezi charkovskými separatisty rozšířila fáma, že svržený prezident Viktor Janukovyč je prý v Doněcku.

Zde proruští aktivisté v neděli obsadili sídlo místního gubernátora a následně se podle místních médií zmocnili také místní pobočky SBU, kde se separatisté prý opevňují a také se chystají vyhlásit referendum o připojení oblasti k Rusku.

Ruské úřady na Krymu začaly dnes podle agentury Interfax vyšetřovat zabití ukrajinského důstojníka, majora Stanislava Karačevského, kterého v noci z neděle na dnešek zastřelili ruští vojáci. Podle ruské verze se opilí ukrajinští důstojníci dostali do hádky s ruskou hlídkou, která v sebeobraně sáhla po zbrani. Mluvčí ukrajinské armády naopak tvrdí, že ruský seržant zastřelil na ubytovně neozbrojeného důstojníka, který zachoval věrnost Ukrajině. Zůstaly po něm dvě děti.