Loď pátrající po ztracenenem letadle zachytila další signály

Loď pátrající po ztracenenem letadle zachytila další signály Zdroj: ČTK

Loď pátrající po ztraceném letadle zachytila další signály. Je to prý velmi povzbudivé

Australské plavidlo pátrající v Indickém oceánu po zmizelém malajsijském letadle zachytilo další signály, které odpovídají vysílání černých skříněk používaných v letadlech. Oznámil to dnes koordinátor pátracích operací Australan Angus Houston. Zjištění je podle něj "velmi povzbudivé".

Podle koordináora ale prý může trvat několik dní, než se potvrdí, jestli signály opravu pochází ze záznamníků letu z pohřešovaného stroje.

Dva signály zachytilo zařízení na lokalizaci zvuků ve velkých hloubkách, které za sebou táhne australské námořní plavidlo Ocean Shield.

"Je to jasně nejslibnější vodítko," uvedl podle agentury Reuters Houston.

Přístroj signály zachytil v oblasti směrem od severozápadního pobřeží Austrálie. Polohu je ale třeba dále upřesnit. Teprve pak bude možné vyslat pod vodní hladinu robota, aby zjistil, co je jejich zdrojem, uvedl také Houston.

Signály, které by mohly pocházet z černých skříněk havarovaného stroje, již v pátek jako vůbec první zachytilo čínské hlídkovací plavidlo Chaj-sün a podruhé v sobotu na místě vzdáleném asi dva kilometry od prvního. Podle čínské televize byly na frekvenci standardně používané v černých skříňkách. Angus Houston to tehdy označil ze "důležité vodítko". Neexistuje ale podle něj jistota, že by signály pocházely z pohřešovaného stroje.

Letadlo společnosti Malaysia Airlines se ztratilo 8. března. Černé skříňky jsou vybaveny bateriemi, které vysílají signál zhruba 30 dní. Lhůta pro zachycení jejich vysílání se tedy krátí.