Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: Martin Polívka / Mafra / Profimedia.cz

Okamura podal trestní oznámení na Sobotku kvůli privatizaci OKD

Šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura podal dnes kvůli privatizaci OKD trestní oznámení na neznámého pachatele, které míří na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Strana o tom informovala v tiskovém prohlášení. Svým postupem jako tehdejší ministr financí mohl prý Sobotka poškodit Česko.

Transakce z roku 2004 podle Okamury působí tak, že se Sobotka i další členové vlády mohli dohodnout s kupcem, aby prosazoval nejnižší cenu za OKD, "neboli co největší ztrátu a škodu pro stát, který zastupoval".

Okamura odhaduje, že státu mohla vzniknout škoda až 20 miliard korun. Šéf Úsvitu se domnívá, že mohl být spáchán trestný čin porušení povinností při správě cizího majetku či zneužití pravomoci úřední osoby. Podle Okamury by policie měla zvážit fakt, že Sobotka je nyní zároveň premiérem ČR, které mohla vzniknout škoda. "Proto oznamovatel nabádá orgány činné v trestním řízení, aby zvážily možnost ustanovit České republice opatrovníka," uvedl Okamura.

Okamura v trestním oznámení, pod kterým je podepsán také místopředseda Úsvitu Jaroslav Novák, uvádí informace, které v minulých dnech zveřejnila Mladá fronta Dnes (MfD), vlastněná Andrejem Babišem.

Podle MfD začala v roce 2005 privatizaci vyšetřovat Evropská komise (EK) kvůli podezření, že prodejní cena byla příliš nízká, a stát tak poskytl kupci, firmě Karbon Invest, nedovolenou podporu. V té době měla prý komise a pak i Sobotkovo ministerstvo k dispozici posudek ústavu NOVOTA, který cenu za státní podíl stanovil na 10,3 miliardy korun, tedy asi 2,5krát více, než byla cena prodejní.

Sobotka si podle MfD nechal v roce 2006 zpracovat podklady pro EK právě u kupce ostravsko-karvinských dolů, společnosti Karbon Invest, která si na ni najala právní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Sobotka v této kanceláři dříve pracoval a přiznává, že se přátelí s jejím spolumajitelem Radkem Pokorným.

Premiér však trvá na tom, že stát svých 45,88 procenta akcií prodal za tržní cenu.