Malajsie letadlo

Malajsie letadlo Zdroj: ČTK

Pátrání po úlomcích malajsijského letadla bylo znovu bezúspěšné

Bezúspěšně skončilo dnes po třech hodinách hledání úlomků zmizelého malajsijského letadla, které údajně zachytily čínské satelitní snímky. Oznámila to agentura Reuters, jejíž zpravodaj byl na palubě průzkumného letadla. Do oblasti vyslaly své stroje Malajsie a Vietnam, žádný z nich ale předměty, které údajně plavaly na hladině, neobjevil.

Letouny kroužily nad Jihočínským mořem tři hodiny. Oblast, kterou čínský satelit lokalizoval, byla nedaleko bodu, kde malajsijské dopravní letadlo v sobotu ztratilo kontakt s letovými kontrolory. Obrázky možných úlomků se objevily ve středu na webových stránkách čínské vlády. Satelitní snímky pořízené v neděli měly ukazovat "tři podezřelé plovoucí předměty" různých velikostí poblíž jižního cípu Vietnamu východně od Malajsie. Největší měl údajně rozměr 22 krát 24 metrů. Vedení čínské civilní letecké správy už v informaci o satelitních fotografiích upozornilo, že není jisté, zda nalezené předměty v Jihočínském moři s hledaným malajsijským letadlem nějak souvisejí.

List Wall Street Journal dnes napsal, že pohřešovaný letoun mohl být ve vzduchu ještě čtyři hodiny poté, co přerušil kontakt se zemí. Letadlo tak mohlo za záhadných okolností cestovat ještě stovky kilometrů.

Z analýzy dat, která motory letounů Boeing 777 automaticky posílají na zemi v rámci průběžného monitorovacího programu, podle amerického listu vyplývá, že letadlo mohlo letět celkem pět hodin. Komunikace s letovými dispečery byla přerušena zhruba po hodině letu.