Princ Philip na fotografii z roku 1973, kdy měl být zavražděn

Princ Philip na fotografii z roku 1973, kdy měl být zavražděn Zdroj: archiv

Teroristé z IRA chtěli zabít prince Philipa, manžela královny Alžběty II.

Bývalý agent tajných služeb a pak australský novinář Warner Russell zveřejnil informaci, že manžela britské královny Alžběty II., prince Philipa, se v roce 1973 pokusila zabít v Sydney irská teroristická organizace IRA. Královský palác se k informaci nevyjádřil.

Podle Russella teroristé, kteří tehdy stupňovali kvůli situaci v Severním Irsku kampaň proti britské vládě i královské rodině, nastražili dvě bomby na hlavním nádraží v australském Sydney, kam měl princ zavítat. Díky varování, které dal špion Russell bezpečnostním složkám, se prý podařilo atentátu zabránit a bomby zlikvidovat.

O tom, že hrozby irských teroristů nebyly plané, se svět přesvědčil v roce 1979, kdy byl zabit významný britský šlechtic, námořní velitel a politik lord Louis Mountbatten, bratranec královny. Členové Prozatímní irské republikánské armády nastražili na jeho jachtu bombu, která zabila tři lidi (mezi nimi i lordova vnuka) a další tři zranila (také jeho dceru a zetě). Atentátník Thomas MacMahon byl potom odsouzen k doživotnímu vězení.

Princ Philip je manželem královny Alžběty II. od 20. listopadu 1947. Stojí věrně po jejím boku, přestože byl po sňatku poněkud zklamán tím, že má vykonávat pouze ceremoniální role.