Annelie Nordström

Annelie Nordström Zdroj: KommunalTV

Šéfka největších švédských odborů se nechala změnit na muže, aby měla vyšší plat

K neobvyklé akci se odhodlala Annelie Nordströmová (57), která je šéfkou největší švédské odborové centrály Kommunal. Nechala se „předělat“ na muže. Důvod? Upozorňuje tím, že muži mají i ve Švédsku daleko vyšší platy než ženy.

Šéfka odborů se na muže změnila samozřejmě jen na chvilku (jak je vidět na fotografiích) a zeptala se celé švédské veřejnosti, zda teď bude mít vyšší plat. Zajímavou akci vymyslela agentura Volontaire. Nordströmová říká, že na stejných postech si švédští muži vydělají za kariéru zhruba o 250 tisíc euro více, než ženy. Přitom Švédsko je považováno za zemi, kde jsou práva žen a mužů pečlivě hlídána a něžnější pohlaví se tam například silně prosazuje v politice. Pokud jde o platy, tak prý rovnost ale neexistuje, podobně jako jinde ve světě.

Akce Annelie Nordströmové samozřejmě nezůstala bez odezvy, protože je šéfkou vůbec největších odborů v zemi, které mají kolem 500 tisíc členů, z toho tvoří 80 procent právě ženy. Zda některá švédská žena dostala po této akci přidáno, není ale známo.