Rovnost

Rovnost Zdroj: Profimedia.cz

Absurdní a škodlivý, takový je světový žebříček o rovnosti mužů a žen, který citují média

Chudinky české ženy! Nad jejich těžkým osudem nelze než zaplakat. Česká republika je podle nového žebříčku Světového ekonomického fóra (WEF), který sleduje a hodnotí rovnost pohlaví v postavení na trhu práce, zdraví, vzdělávání a zastoupení v politice na 83. místě! Ze 136 hodnocených zemí. Skandál! Ale jen do doby, než začnete žebříček podrobněji studovat.

Média, bohužel jako téměř vždy v podobných případech, výsledky, které zveřejní nějaká organizace či agentura, pouze registrují. Koho by bavilo prohrabávat se mnoha daty a prohlížet studii o téměř 400 stránkách. Stojí to ale za to, protože celý žebříček WEF je nesmysl, který v konečném důsledku škodí i samotným českým ženám. Podívejme se, na co „soudruzi“ ze Světového ekonomického fóra, které na studii spolupracuje i se slavnými univerzitami v Harvardu či kalifornském Berkeley, přišli.

Nesmysly střídají nesmysly

To, že v čele žebříčku rovnosti pohlaví jsou skandinávské státy, nikoho nepřekvapí. Že ale například ženy na Filipínách jsou na tom celkově lépe než Švýcarky, Nikaragua je lepší než Německo, Lesotho poráží Rakousko a Burundi Austrálii, to buď zavání ignorantstvím, nebo použitím zcela absurdních propočtů a metodiky. Angela Merkelová by si to podle WEF mohla jít „hodit“. Ale nehodí, protože realita je samozřejmě naprosto jiná. Zatímco Česko je na 83. místě, Mozambik skončil na šestadvacátém. Něco zde tedy zjevně nehraje, protože kdo alespoň trochu zná situaci v různých zemích světa, ví, že tento žebříček je paskvil. Autorům nelze než doporučit, ať si zajedou na mozambický venkov či do Bujumbury, metropole Burundi, ty tabulky se jim pak změní k nepoznání.

Výsledky nezohledňují to, že v každé zemi je samozřejmě postavení žen rozdílné z mnoha důvodů a plyne také z historického vývoje i ekonomického rozvoje. Ano, ženy v Saúdské Arábii (127. místo, tedy téměř na konci) jsou stále kvůli striktnímu islámu považovány za druhořadé občany, ale jejich životní úroveň je kvůli ropnému bohatství často velmi vysoká. Ženy v Mongolsku (33. místo!, máme se co učit) podle tabulek vykazují jeden z nejmenších rozdílů v porovnání platů s muži a s uplatněním na trhu práce, jenže to je vykoupeno tím, že musí často pracovat stejně tvrdě jako muži, nebere se na to tolik ohledů. Pokud si někdo myslí, že je to správné, tak mu to nechme, ale neotravujme s tím u nás.

Co s tím Českem?

Česká republika se přes tragický celkový výsledek umístnila na děleném prvním místě, pokud jde o rovnost ve vzdělávání mužů a žen. Jedním z kritérií v oblasti „vzdělání“ byla gramotnost. Všichni to sice víme, ale raději připomenu – porazili jsme v gramotnosti zcela jasně Afghánistán. Hurá!

V kategorii „zdraví“ jsme se pak umístnili průměrně, na 46. místě. Není ale jasné proč. Podle srovnání se ženy u nás dožijí zhruba o 6 let více, než muži. Zdravotní péče se vůbec nedá rozlišit, zda je lepší pro muže či ženy, protože je stejná.

V případě ekonomického srovnání je naše vlast podle žebříčku WEF až na 95. místě. Například daleko za Rumunskem či Čínou. Ano, rozdíly v platech mezi ženami a muži na těch samých místech pořád existují a to lze skutečně považovat za diskriminaci. U sestavování tabulek se ale nezohledňuje to, že ženy se zcela přirozeně více starají o domácnost, o děti a že některá povolání se pro ně prostě nehodí. Jejich kariéry se často proto vyvíjejí jinak a pak vznikají i rozdíly v platech. Chápu, že feministky něco podobného nerady slyší, ale svět má určitý řád (pravda, asi ho vymysleli muži). Pokud se mu vzepřeme, což v posledních desetiletích děláme, bude to mít vážné následky, o kterých v tomto textu nemá na větším prostoru smysl spekulovat. Možná budou někdy stejné platy pro muže a ženy na stejných místech, ale třeba už pak nebude existovat pro většinu lidí rodina v její klasické podobě. Bude pak svět a ženy šťastnější? Dovolím si tvrdit, že nikoli.

No a špatně jsme se umístnili, 79. místo, i v zastoupení žen na nejvyšších politických postech. Ano to je letitá slabina, ale přiznejme si, že je to problém našich žen, které se do české politiky nijak nehrnou. Strany by někdy i byly rády, kdyby mohly nasadit do popředí kandidátek ženy, ale ono často není koho. Ženy pohrdají politikou ještě více než muži, straní se jí a chtějí dělat něco smysluplnějšího. Pak je ale zbytečné si stěžovat na nerovnost v zastoupení.

Nápad závěrem

Chápu, že mnoho žen se těžko vyrovnává s tím, že v rovnosti pohlaví je Česká republika podle jakéhosi pofiderního žebříčku až na 83. místě. Ve skutečnosti je to u nás ale daleko, daleko lepší. Pokud si někdo myslí opak, každý má svobodnou volbu se odstěhovat tam, kde mají ženy údajně výhodnější postavení. Před námi jsou kromě již zmíněných států ještě například Ghana, Vietnam, Senegal, Tanzánie, Ukrajina, Laos, Rusko, Madagaskar, Bulharsko či Ekvádor.

Mapy k žebříčku Světového ekonomického fóra najdete například zde.