LIDÉ, O KTERÝCH SE MLUVÍ 2012 (Čestné uznání) - Pussy Riot. Poslední dvě členky punkové skupiny z Ruska, které jsou na svobodě, 19.6.2012

LIDÉ, O KTERÝCH SE MLUVÍ 2012 (Čestné uznání) - Pussy Riot. Poslední dvě členky punkové skupiny z Ruska, které jsou na svobodě, 19.6.2012 Zdroj: NGUYEN PHUONG THAO

Pussy Riot se rozpadly, ty nejznámější jsou málo „antikapitalistické“. A co teď?

Zatímco si dvě nejznámější členky ruské punkové skupiny Pussy Riot, Naděžda Tolokonniková a Maria Aljochinová, užívaly různých vystoupení v Americe (například s Madonnou a Yoko Ono), jinde se probíralo, proč je ostatní členky skupiny ze svých řad vyloučily.

Tolokonniková a Aljochinová, které ještě před časem věznil režim Vladimira Putina, se vydaly do USA, kde se snažily přitáhnout ještě větší pozornost k situaci v Rusku, kde jsou porušována lidská práva. Podle reakcí amerických médií se jim to podařilo. Jenže u jejich kolegyň nastala zcela opačná reakce.

Šest dalších anonymních členek Pussy Riot (podepsány jsou jako Kočka, Garadža, Fara, Šajba, Serafima a Schumacher) zveřejnilo na svém blogu otevřený dopis, ve kterém tvrdí, že Tolokonniková a Aljochinová již nejsou ve skupině, protože jejich „institucionalizovaná obhajoba“ lidských práv není kompatibilní s radikální povahou Pussy Riot. Dopis sice ocenil jejich statečný postoj při procesu, který proti nim vedl Kreml i odbojná vystoupení v průběhu věznění, ale nesouhlasí s tím, že v Americe vystupovaly za peníze, že to nebylo spontánní, protože skupina vždy vystupovala nelegálně a ne na místech určených k masové zábavě. Turné po Spojených státech prý bylo málo levicové a málo antikapitalistické. Dopis byl zveřejněn 6. února.

Naděžda Tolokonniková a Maria Aljochinová se samozřejmě brání a tvrdí, že jejich pobyt ve vězení ukázal světu, jaký ve skutečnosti režim v Rusku je, proto se cítí dopisem hodně dotčené.

Otázkou ale je, co vlastně spor uvnitř Pussy Riot pro budoucnost znamená. Podobné rozpory vždy naznačují, že to, co se kolem tohoto punkového seskupení vytvořilo, by mohlo být atomizováno a skončit tak, jak si to přeje Vladimir Putin. V hádkách, sporech a neschopnosti podniknout další akce.