Sochi - Sáblíková

Sochi - Sáblíková Zdroj: ČTK

Olympiáda mává s televizemi, jízdu Sáblikové sledovalo více lidí než Doktory z Počátků

Rychlobruslařka Martina Sáblíková drtí nejenom většinu soupeřek, ale mění i sledovanost českých televizí. V neděli se její odpolední stříbrná jízda v závodě na 3000 metrů stala vůbec nejsledovanějším pořadem dne. Dokonce porazila, i když těsně, populární seriál Doktoři z Počátků na Nově, což je hodně překvapivé.

Na nedělní odpolední jízdu Sáblikové se na ČT sport dívalo 1 553 000 lidí, což byla polovina všech, kteří seděli u obrazovek. Na Doktory z Počátků, kteří šli ve vůbec nejlepším večerním vysílacím čase na TV Nova, to bylo o malinko méně – 1 538 000 diváků, ale podíl byl jen 28 procent. Slavnostní zahájení zimní olympiády v Soči v pátek mezi 17 a 20 hodinou pak sledovalo na ČT přes 1,4 milionu lidí. To zapříčinilo, že hlavní zpravodajské relace na Primě a Nově trpěly menší sledovaností, než je tomu obvykle.

Dalším problémem pro Novu je to, že mnoho olympijských závodů běží paralelně na Nově sport a ČT sport. Nova sice nezveřejnila sledovanost svého olympijského vysílání, ale podle množství diváků na ČT a jejich podílu na sledovanosti, se dá usuzovat, že kanál největší české televizní skupiny v souboji dostává na frak. Ještě větším problémem pro sportovní fanoušky mohou být na nováckých programech moderátoři a moderátorky olympijských závodů. Ve srovnání s ČT (i když ani to není bez chyby) působí moderování na Nově sport někdy až amatérsky, což je pro největší televizi v zemi smutná vizitka.

A to ještě přijde na řadu hokej. Pokud se bude Jágrovi a spol. dařit, mají Prima a Nova jistotu, že jejich sledovanost v průběhu zápasů našich reprezentantů ještě více klesne.