Papež

Papež Zdroj: Profimedia.cz

Papež: Nebojte se stát se občany digitálního světa!

Papež František považuje světovou počítačovou síť za boží dar, který je ale zatížen riziky.

Papež se o interentu yvjádřil ve svém včerejším poselství ke Světovému dni komunikačních prostředků. Internet podle hlavy římskokatolické církve může všem přinést větší možnosti setkávání a solidarity, "a to je dobrá věc, dar boží". Zároveň ale také může vést k odloučení našich blízkých nebo k vyloučení těch, kteří k němu nemají přístup, upozornil.

"Rychlost informace přesahuje schopnost reflexe a úsudku," varuje také papež v poselství nadepsaném Komunikace ve službě autentické kultury setkávání. "Jestliže komunikace slouží převážně k podpoře spotřeby, pak máme co do činění s brutální agresivitou," dodává.

"Nestačí brouzdat digitálními ulicemi, být prostě připojeni. Je třeba kontaktů, které doprovázejí skutečné setkání. Nemůžeme žít sami, uzavřeni v sobě samých(...) Neutrálnost médií je pouze zdánlivá, jedině ten, kdo se v komunikaci osobně angažuje, může být považován za bernou minci.

V poselství vyzývá církev, aby otevřela dveře do digitálního světa, a byla tak v kontaktu s dnešními lidmi. Komunikace podle něj přispívá k projevení misijního poslání církve. "Nebojte se stát se občanem digitálního světa!" naléhá.