Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Zeman se konečně zachoval jako státník, je v Afghánistánu za českými vojáky

Miloš Zeman je v Afghánistánu. Přestože prezident stihl za rok od svého zvolení učinit mnoho velmi kontroverzních kroků, tuto cestu je nutné ocenit. Za našimi vojáky tam totiž odletěl jako vůbec první český prezident. Informaci o cestě jako první zveřejnil server iDnes.cz.

Přestože Zeman v případě domácí politiky vyvolává spíše napětí a odpor, v některých věcech zahraniční politiky je jeho postoj sympatický a jednoznačný. Například to, že s teroristy se nevyjednává, ale bojuje. I to, že pořád stojí na straně Izraele, což je už dnes v Evropské unii menšinový a odvážný názor. Cesta za českými vojáky do Afghánistánu je podobný případ.

Návštěvy vojáků v cizině nejenže povzbuzují je samotné, ale slouží i k pozvednutí image armády. Česká republika má navíc v případě Afghánistánu jeden smutný primát. To, že by nějaký prezident jakékoli země za celou dobu ve funkci nejel za svými vojáky na podobnou misi, je v podstatě nepředstavitelné. Jenže Václav Klaus odmítal něco podobného absolvovat celých deset let.

Miloš Zeman to změnil. Bohužel až v době, kdy v Afghánistánu už skončily bojové mise české armády a kdy se počet našich vojáků snižuje, protože mezinárodní akce bude pokračovat jen v omezeném rozsahu. Přesto učinil prezident konečně krok hodný státníka.