Káhira

Káhira Zdroj: Profimedia.cz

Bilance káhirských atentátů: 5 mrtvých a 70 zraněných

Brzy ráno explodovala v egyptské metropoli nálož ukrytá v automobilu. O několik minut později vybuchla další nálož, tentokrát v káhirském metru.

Mimořádně silná tlaková vlna strhla část fasády a vyrazila okna nejen velitelství, ale také sousednímu muzeu islámského umění, kde bylo poškozeno několik exponátů. Mluvčí ministerstva vnitra řekl v televizi, že v prvním případě útočníci použili nálož ukrytou v autě. Z místa, které obklíčila policie, stoupá stále černý kouř a byla odtud slyšet také střelba. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

U místa prvního útoku se shromáždil početný dav a mnozí lidé provolávali hesla proti Muslimskému bratrstvu. "Lidé chtějí smrt bratrstva, smrt (svrženého prezidenta Muhammada) Mursího," volali někteří. Egypt si 25. ledna připomíná 3. výročí začátku revoluce, která svrhla bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Na 25. leden připadá také Den egyptské policie, který je připomínkou události z roku 1952. Policisté se tehdy ve městě Ismáílíja odmítli vzdát a předat sídlo guvernéra britským vojákům. Při následném boji 50 policistů zemřelo a na 80 bylo zraněno. 25. leden vyhlásil Dnem policie v roce 2009 Mubarak.

Po jeho svržení Egyptu vládlo islamistické Muslimské bratrstvo a za ně zvolený prezident Mursí. Armáda jej svrhla loni v létě a Muslimské bratrstvo zbavila moci. Islamisté ale pravidelně protestují a další demonstrace svolali na dnešek. Lidé mají vyjít do ulic po poledních modlitbách.