Volgograd

Volgograd Zdroj: profimedia.cz

K útokům ve Volgogradu se přihlásili islámští radikálové. Příštím cílem prý bude olympiáda v Soči

K odpovědnosti za prosincové teroristické útoky v jihoruském Volgogradu se na videu přihlásila irácká organizace Ansar al-Sunna.

Dva sebevražedné atentáty, které usmrtily 34 lidí a více než sto dalších zranily, provedli údajně členové této skupiny jménem Sulejman a Abdurachman. Jejich příštím terčem se prý stane olympiáda v Soči.

O podílu bojovníků irácké teroristické skupiny na atentátech veVolgogradu hovoří i prohlášení vůdce severokavkazských extremistů Doku Umarova, o němž dnes informoval jeden z webů blízkých islamistům. V takzvaném poselství ruskému národu Umarov vyhrožuje, že útoky obdobné akcím veVolgogradu budou pokračovat, dokud z Kavkazu neodejdou ruská vojska.

Skupina Ansar al-Sunna (Stoupenci tradic) vznikla podle dostupných informací před víc než deseti lety v Iráku. Podle ruských médií jsou jejími členy převážně Kurdové a rovněž Arabové útočící často v zahraničí.

Na videu, které bylo zveřejněno na internetu a jímž se bojovníci organizace k teroristickým útokům veVolgogradě hlásí, hovoří údajní atentátníci rusky se silným přízvukem. Hlásí se ke skupině Vilájat Dagestán (Provincie Dagestán), která je součástí skupiny Ansar al-Sunna.

Ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi atentátníci vzkazují, že na olympijských hrách v Soči dostane on a všichni přijíždějící turisté "dárek". "Bude to naše odveta za všechnu muslimskou krev prolévanou každodenně po celém světě, ať už v Afghánistánu, Somálsku nebo Sýrii," uvádí se ve videoklipu.