Tesco

Tesco Zdroj: Profimedia.cz

Bojkotujte Tesco, Britové nás urážejí, vyzval polský politik

Britští a polští politici se přou kvůli dětem Poláků pracujících na ostrovech. Obětí sporu se možná stane obchodní řetězec Tesco. 

Na počátku celé kauzy bylo vyhlášení britského premiéra Davida Camerona, který v neděli pro televizi BBC uvedl, že chce změnit způsob vyplácení dávek přistěhovalcům. Kritizoval fakt, že někteří z nich berou přídavky na děti, které přitom nežijí v Británii, a jako příklad uvedl konkrétně Poláky. To zdánlivě zní logicky. Proč by Britové měli platit příspěvky na děti, které žijí v jiné zemi? V případě našich severních sousedů jde o asi 25 tisíc nezletilých, kteří bydlí v Polsku a jejichž rodiče (nebo alespoň jeden z nich) pracují na ostrovech.

Jenže Poláci se na to dívají z druhé strany a mají pro to dobrý argument, který jako první veřejně formuloval ministr zahraničí Radoslaw Sikorski: „Jestliže Británie získává naše daňové poplatníky, neměla by také hradit jejich sociální dávky? Proč by daňoví poplatníci v Polsku měli doplácet na děti daňových poplatníků v Británii?“

Debata se tak dostala argumentačně trochu do patu a mezitím na polské straně vzplály emoce. Šéf parlamentní frakce vládní Polské lidové strany Jan Bury dokonce z pozice své funkce vyzval spoluobčany k bojkotu řetězce Tesco. Tento obchodní řetězec provozuje v Polsku 400 prodejen a jeho tržby z této země tvoří asi tři procenta globálních zisků společnosti. Není divu, že se vedení polského Tesca už nechalo slyšet, že se jejich firma zabývá obchodem a nikoliv politikou.

Přistěhovalectví se stává v Británii stále významnějším tématem kvůli ekonomické krizi a kvůli vzestupu Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP), která je proti EU i proti přistěhovalectví a bere hlasy především Cameronovým konzervativcům.

Samozřejmě, že Cameronův plán změnit vyplácení dávek a přídavků pro občany EU pocházející z jiných zemí není úplně snadno proveditelný. Aby je mohl zavést, musel by dosáhnout jednomyslného souhlasu všech 28 členských zemí Unie. Donald Tusk už v úterý řekl, že Varšava bude blokovat jakoukoli změnu vnitroevropských imigračních předpisů, která by se týkala jen některých zemí a ne občanů všech členských států.

Premiéři obou zemí se už také pokusili rozmíšku uhasit. David Cameron Tuskovi telefonoval s tím, že neměl v úmyslu stigmatizovat Poláky žijící v Británii. Hájil nicméně záměr omezit vyplácení sociálních dávek přistěhovalcům z Evropské unie. Zdůraznil však, že to je celounijní téma, které se týká každé členské země EU. Tusk souhlas s podobnou změnou celoevropských předpisů odmítl. Je prý však připraven spolupracovat při šetření případů případného zneužívání sociálních dávek. 

Oba pak zdůraznili, že Polsko patří dlouhodobě ke spojencům Británie v Evropské unii i NATO. Takže uvidime…