Fallúdža

Fallúdža Zdroj: profimedia.cz

Al-Káida zcela ovládla irácké město Fallúdža

Irácká odnož teroristické organizace Al-Káida zcela ovládla iráckou Fallúdžu, okolí města je zatím pod kontrolou vládních jednotek. S odvoláním na iráckého bezpečnostního představitele o tom dnes informovala agentura AFP. Extremisté se snaží obsadit policejní a vojenské posty v západoirácké provincii Anbár, tento týden proti nim armáda vyslala posily.

"Fallúdža je pod kontrolou příslušníků ISIL (organizace Islámský stát v Iráku a Levantě)," citovala AFP zmíněného představitele. Ten dodal, že okolí města, které je asi 60 kilometrů západně od metropole Bagdádu, konrolují irácké policejní a vojenské síly. Organizace ISIL je přímo napojená na Al-Káidu.

Extremisté zneužívají nespokojenosti iráckých sunnitů s tím, jak zemi vedou většinoví šíité. V minulých dnech zintenzivnili boje v Anbáru a vedle Fallúdže mimo jiné částečně ovládli město Ramádí.

Provincie Anbár zabírá asi třetinu iráckého území. Leží u hranice se Sýrií a cílem teroristů je ustavit tam oblast řízenou islámskými zákony. Doufají, že totéž se podaří z druhé strany hranice jejich druhům bojujícím v Sýrii proti tamní vládě.