Daňová svoboda

Daňová svoboda Zdroj: Marek Douša

Od nového roku končí dědická daň a DPH bude pouze v elektronické podoběd

Zrušení daně dědické, přiznání z daně z přidané hodnoty (DPH) pouze elektronicky nebo nahrazení daně z převodu nemovitosti daní z nabytí nemovitosti jsou nejvýznamnější změny v daňovém prostředí od nového roku. Vyplývá to z ankety mezi daňovými odborníky.

Výše daní se od příštího roku nemění, jen se mírně upravují základy pro sociální pojištění a pro solidární daň u vysokopříjmových zaměstnanců. Ti budou muset navíc sami podávat právě kvůli solidární sedmiprocentní dani daňová přiznání.

Zrušení dědické daně ocení podle jednatelky společnosti TaxVision Blanky Štarmanové především ti, kteří dědí po svých velmi vzdálených příbuzných. Nově budou od dědické daně, jejíž sazba činila 20 procent, osvobozeni stejně jako členové nejužší rodiny. Naopak daň darovací bude pro většinu transakcí vyšší než dosud, jelikož se ustálí na jednotné sazbě daně z příjmů 15 procent, uvedla.

Plátci DPH budou muset od Nového roku podávat daňová přiznání i hlášení pouze elektronicky. Výjimku budou tvořit podle Finanční správy fyzické osoby, jejichž obrat nepřesáhne šest milionů korun za posledních 12 měsíců. Poradci upozorňují, že elektronicky by měla být podána již přiznání za prosinec 2013, respektive za čtvrté čtvrtletí roku 2013.

Jana Bartyzalová z KPMG upozornila, že povinně elektronicky budou muset komunikovat i všichni zaměstnavatelé s orgány správy sociálního zabezpečení. "K e-podaní by tudíž zaměstnavatelé měli mít pro rok 2014 zřízenou datovou schránku nebo uznávaný elektronický podpis," uvedla. Dodala ale, že Česká správa sociálního zabezpečení z této povinnosti udělila roční výjimku.

V případě nové daně z nabytí nemovitých věcí bude sazba daně stejně jako letos čtyři procenta. Nově si ovšem strany mohou při koupi nebo směny nemovitosti zvolit, že poplatníkem bude nabyvatel. "Dále dojde k omezení počtu případů, ve kterých se musí povinně předkládat posudek znalce o zjištěné ceně nemovitých věcí," upozornil Peter Chrenko z PwC.

Důležitá změna čeká vysokopříjmové zaměstnance, kteří alespoň jeden měsíc letos podléhali sedmiprocentní solidární dani. Těm zaměstnavatel už nebude moci provést roční zúčtování daně. Tito zaměstnanci tak musí sami podat daňové přiznání za uplynulý rok. "Řádově se jedná o desetitisíce občanů a mnozí budou daňové přiznání podávat poprvé v životě. Pokud zapomenou, hrozí jim sankce," uvedla Bartyzalová. Od příštího roku se zároveň zvýší na 103.768 korun částka měsíční mzdy, ze které se bude odvádět sedmiprocentní daň.

Mírně se rovněž zvyšuje maximální roční vyměřovací základ pro pojistné na sociální pojištění na 1,245.216 korun z letošních 1,242.432 korun.

Od příštího roku se také zvyšuje hraniční částka pro osvobození příležitostných příjmů u fyzických osob z 20.000 na 30.000 korun ročně. Rovněž se prodlužuje časový test pro osvobození příjmů z prodeje cenných papírů ze šesti měsíců na tři roky. Současně a nezávisle na plnění časového testu začne platit roční limit pro osvobození příjmů z prodeje cenných papírů ve výši 100.000 korun.

Více budou zvýhodněni ti, kteří poskytují dary na veřejně prospěšné účely. V případě fyzických osob se maximální limit pro daňově uznatelný dar zvýší na 15 procent. Pro právnické osoby bude platit hranice deseti procent.

Daňové sazby se příští rok nemění. Zůstává tak v platnosti superhrubá mzda, 15procentní sazba daně z příjmu fyzických osob i sedmiprocentní solidární daň. Nemění se ani sazby DPH, které zůstávají na 15 a 21 procentech.

Při koupi bytu si dejte pozor na DPH. Víte, v jakých případech ji budete muset zaplatit? >>>