Jiřina Bohdalová

Jiřina Bohdalová Zdroj: Alexandr Satinský / MF DNES / Profimedia.cz

Jiřina Bohdalová trpí, trpí a trpí. Obvinila z toho i mladé lidi

Významná česká herečka Jiřina Bohdalová si stěžuje, že jí, obrazně řečeno, „nikdo nemá rád“. Naznačuje, že se útoky na ní dají jen těžko vydržet. Téměř plačtivě to popisuje v rozhovoru pro sobotní přílohu Víkend v deníku MF Dnes. Že by si za to mohla sama, herečka nepřipouští. Vždyť je to „zasloužilá umělkyně“ a nositelka prezidentské Medaile Za zásluhy.

Například si stěžuje, že ji někdo nedávno „udal“, když způsobila malou dopravní nehodu. Co se stalo ve skutečnosti? Jeden občan si její nehodu vyfotil na mobilní telefon a poslal fotku do médií. Bohdalová na to reagovala tím, že označila Čechy za „národ udavačů“. Opomněla ale v rozhovoru říci, že si pak sama postěžovala, že za komunismu by se něco podobného nestalo, protože ona je přece slavná „Bohdalka“ a nikdo by banální nehodu neřešil. Za bývalého režimu možná skutečně neřešil… Útoky na ní prý směřují i kvůli tomu, že v prezidentských volbách jednoznačně podpořila Miloše Zemana. Ostatně sám Zeman to v kampani dobře využil a použil. „Obtížně hledám příčiny té zloby. A je mi z toho smutno,“ vysvětluje v interview Jiřina Bohdalová. Jiným voličům je naopak smutno z jejich postojů, což je v dnešní době neustálé politické konfrontace spíše přirozené.

Stěžuje si také, že jí někteří nepřejí Medaili Za zásluhy, kterou dostala 28. října od Zemana. „Za Havla a Klause nikdo nezkoumal, jestli si laureáti cenu zaslouží,“ tvrdí významná herečka. Pravdu ale neříká, protože mnohá vyznamenání udělená právě Václavem Havlem a Václavem Klausem, byla často podrobena naprosto zdrcující kritice. Stačí se podívat do archivů mnoha médií.

K absurdnímu poznání pak došla Bohdalová ke konci rozhovoru: „Soudí mě dvacetiletí, kteří nic netuší o tom, co bylo a co může být. Vysypali mi popelnici, sledují mě, kam se hnu – jakým právem?“ Nepřipouští si, že mladé generace něco naopak tuší.