Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: EPA

Putin chce Ukrajině poskytnout bratrskou pomoc

Ruský prezident Vladimir Putin popřel, že by Moskva byla proti dohodě o přidružení Ukrajiny k Evropské unii, zároveň však poukázal na to, že Rusko musí chránit svou ekonomiku. Hlavním motivem úterních dohod s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem ale podle Putina byla snaha poskytnout "bratrskou pomoc bratrské sousední zemi".

"Vidíme, že Ukrajina je v obtížné situaci... Když říkáme, že je to bratrský národ, bratrský lid, pak podle toho musíme jednat. To je hlavní důvod, proč jsme se jim rozhodli pomoci," prohlásil Putin při velké bilanční tiskové konferenci, kterou jako tradičně uspořádal na závěr roku.

Putin a Janukovyč se v úterý dohodli na snížení ceny ruského zemního plynu zhruba o třetinu a na uvolnění 15 miliard z ruských devizových rezerv na nákup ukrajinských dluhopisů.

Prezident v reakci na otázku zpravodaje ukrajinské tiskové agentury Unian popřel, že by nejnovější dohody, které podepsal s Janukovyčem, byly vedeny snahou zabránit podpisu asociační dohody Ukrajiny s EU. Putin opakovaně zdůraznil přání pomoci "bratrské zemi", zároveň ovšem připustil, že Rusko musí chránit své ekonomické zájmy.

Ukrajinský novinář se mimo jiné zeptal, proč Moskva po tři roky nehodlala ustoupit od ceny za plyn, kterou Ukrajina považovala za nevýhodnou, a proč nyní "najednou" se zlevněním souhlasila. Podle Putina šlo ovšem o "normální" ekonomické podmínky, které byly při podpisu dřívější dohody a které panují i při nynější úpravě ceny.

Je otázka, zda Putin zvážil všechny asociace, které si s pojmem „bratrská pomoc“ mohou lidé spojovat. Zvláště poté, co ji Moskva poskytla v Maďarsku, Československu a Afghánistánu a dojem byl vždy tak silný, že obyvatelé dotyčných zemí dodnes nemají slov, aby za ni poděkovali.